Brent petrol haftaya sert düşüşle başladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol haftaya sert düşüşle başladı
Doviz.com
24.10.2022 13:35

Brent petrol, Çin’den gelen ekonomik büyüme verilerinin zayıf kalmasının ardından haftaya sert düşüşle başladı.

Brent petrol, %1,35 düşüşle varil başına 90,11 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol, %1,42 düşüşle 83,84 dolar seviyesinden işlem görüyor.

Çin'den gelen verilere göre, Çin'in eylül ayı petrol ithalatının ağustos ayına kıyasla artmasına rağmen, rafinerilerin zayıf marjlarının da etkisiyle ithalat, bir önceki yıla kıyasla %2 düştü.

ANZ analistleri yayınladıkları bir notta, "Çin’in petrol ithalatındaki son toparlanma, eylül ayında yavaşladı. Bağımsız rafineriler, Covid-19 ile ilgili devam eden karantinalar sebebiyle, baskı altında kalarak kotalarını kullanamadılar.” dedi.

Analistler, bu durumun rafineri marjlarındaki düşüşle daha da kötüleştiğini belirtti.

ING analistleri, Çin politika yapıcılarının, “Sıfır-Covid” politikasıyla belirsizliği artırdığını da belirtti.

Brent petrol geçen hafta, ABD Başkanı Joe Biden'ın ABD Stratejik Petrol Rezervlerinden 15 milyon varil petrolün piyasaya sürüleceğini duyurmasına rağmen, haftalık bazda yükselmişti.

Biden amacının, petrol fiyatlarının 70 dolar seviyesine indiğinde tekrar stoklarını doldurmak olduğunu belirtmişti.

ABD petrol şirketi yöneticisi Matt Gallagher, Twitter'da bir anket düzenleyerek piyasanın, Biden'ın 70 dolar seviyesinden stok yapma fikri üzerindeki duyarlılığını ölçtü.

Anket sonucuna göre, ankete katılanların yaklaşık %80'i petrol fiyatlarının, ABD'nin alım yapacağını söylediği seviyeye düşmesini beklemediklerini belirtti.

Amerikan Petrol Enstitüsü grubundan Frank Macchiarola ise, "Biden yönetimi petrol arzını artırmak istiyorsa, ABD'de daha fazla petrol ve gaz üretmek için, politikasını değiştirmelidir." dedi.

Enerji firması Baker Hughes ise, “Yüksek petrol fiyatları, firmaları daha fazla petrol aramaya teşvik ediyor. ABD enerji firmaları geçen hafta petrol ve doğal gaz sondaj kuleleri sayılarını artırdı.” ifadesini kullandı.

Etiketler: brent petrol WTI Çin
REKLAMI KAPAT X