Brent petrol haftaya sert düşüşle başladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol haftaya sert düşüşle başladı
Doviz.com
31.10.2022 12:23

Brent petrol, Çin'deki Covid-19 kısıtlamalarının talebi azaltacağı endişesiyle haftaya sert düşüşle başladı.

Brent petrol, geçtiğimiz hafta 95 dolar seviyesinin üzerine çıktıktan sonra, bugün saat 12:15 itibarıyla %0,73 düşüşle varil başına 93,09 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol, %0,63 düşüşle 87,35 dolar seviyesinden işlem görüyor.

Bununla birlikte Brent ve WTI petrol, ekim ayı içinde sırasıyla %9,1 ve %9,3 artarak, mayıs ayından bu yana ilk aylık yükselişini yapmaya hazırlanıyor.

Çin'deki son Covid-19 kısıtlamalarıyla petrol talebinin düşmesinden endişe eden analistler, Çin'de ekonomik ve ticari faaliyetlerde de gerileme olduğunu belirtti.

SPI Asset Management Yönetici Ortağı Stephen Innes konuyla ilgili, “Sıfır-Covid politikası sabit kaldığı sürece, petrol fiyatlarının yükselmesi mümkün olmayacaktır." dedi.

Bazı analistler ise, yenilenebilir enerji ve elektrikli otomobil kullanımının artmasına rağmen, petrol talebinin önümüzdeki yıllarda da artmaya devam etmesini beklediklerini belirtiyor.

Çin’in politika yapıcıları ise, salgınlar arttıkça “Sıfır-Covid” politikasını daha katı hale getirerek talepte toparlanma umutlarını azaltıyor.

CMC Markets analisti Leon Li, petrol talebine yönelik bir başka riskin Avrupa'dan geldiğini ve bölgenin "bu kış muhtemelen resesyona gireceğini" belirtti.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde ise, yüksek enflasyon sebebiyle resesyon riskine rağmen faiz oranlarını artırmaya devam edeceklerini belirtti.

Ayrıca cuma günü, ABD'nin en büyük petrol üreticilerinden bazıları, ülkenin en büyük kaya gazı sahası olan Permian Havzası'ndaki verimlilik ve hacim artışlarının yavaşladığının sinyalini verdi.

Arz yönlü sorunların yaşandığını gösteren bu mesajın ardından, WTI petrol fiyatları yaklaşık %3,4 artarken, brent petrol ise geçen hafta %1,95 yükselerek üst üste ikinci haftalık kazancını kaydetmişti.

REKLAMI KAPAT X