Brent petrol iki ayın en düşük seviyelerine geriledi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol iki ayın en düşük seviyelerine geriledi
Doviz.com
21.11.2022 12:01

Brent petrol, Çin'den gelen yakıt talebine ilişkin endişelerin artması ve doların güçlenmesinin etkisiyle iki ayın en düşük seviyelerine geriledi.

Brent petrol, bugün saat 12:00 itibarıyla varil başına %0,74 düşüşle 86,97 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise, %0,42 düşüşle 79,77 seviyesinden işlem görüyor.

Her iki kontrat da cuma gününü 27 Eylül'den bu yana en düşük seviyeden kapatarak kayıplarını ikinci haftaya taşıdı ve brent %6, WTI ise %10'a yakın düşüş gösterdi.

Dolar endeksi ise, %0,58 artışla 107,5934 seviyesinden işlem görüyor.

Dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olan Çin'de Covid-19 kısıtlamaları devam ederken, diğer ülkelerde faiz oranlarının daha da yükseleceği beklentisi doları yükselterek dolar cinsinden emtiaları yatırımcılar için daha pahalı hale getirdi.

CMC Markets analisti Tina Teng, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Çin'in Covid-19 kısıtlamaları nedeniyle zayıflayan talep görünümünün yanı sıra, bugün dolardaki toparlanma da petrol fiyatları için aşağı yönlü bir etken oldu." dedi.

Teng ayrıca, Fed’in geçen hafta yaptığı şahin yorumların da ABD'nin ekonomik görünümüne ilişkin endişeleri tetiklediğini belirterek, "Başlıca ülkelerin ekonomik verileri özellikle İngiltere ve Euro Bölgesi'nde resesyon senaryosuna işaret ettiğinden risk algısı kırılganlaşıyor." dedi.

Ayrıca, Avrupa Birliği'nin (AB) 5 Aralık'ta Rus petrolüne uygulayacağı ambargo öncesinde rafinerilerin stoklarını artırması Avrupa, Afrika ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki fiziki ham petrol piyasaları üzerinde baskı yarattı.

Avrupa'daki ham petrol arzı ise azaldı. AB yetkilileri ise, AB'nin 5 Aralık'ta Rus ham petrolünün fiyatını sınırlamaya yönelik yeni bir G7 planını uygulamaya koymak için düzenlemelerini zamanında tamamlamayı beklediğini söyledi.

RBC Capital analisti Mike Tran ise, piyasalardaki geri çekilmenin fiziksel piyasa yumuşaklığından ziyade vadeli piyasalardaki satışlardan kaynaklandığını söyledi.

REKLAMI KAPAT X