Brent petrol, iki haftalık artışın ardından yeni haftaya da yükselişle başladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol, iki haftalık artışın ardından yeni haftaya da yükselişle başladı
Doviz.com
23.01.2023 13:02

Brent petrol, Çin'deki ekonomik toparlanmanın etkisiyle gösterdiği iki haftalık artışın ardından yeni haftaya da yükselişle başladı.

Brent petrol, bugün saat 12:45 itibarıyla %0,39 artışla 87,97 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise %0,51 artışla 82,06 seviyesinden işlem görüyor.

Her iki kontrat da ikinci haftalık kazancını elde ettikten sonra Çin ve diğer büyük Asya piyasalarının haftanın geri kalanında Ay Yeni Yılı tatili nedeniyle kapalı olması sebebiyle işlem hacimlerinin düşük kalması beklenen haftaya yükselişle başladı.

Çin talebinde toparlanma beklentisi, son haftalarda petrol fiyatlarını artırmış ve büyük endüstri kuruluşları da Çin'in yeniden açılmasıyla bu yıl talepte büyük bir toparlanma olacağını tahmin etmişti.

Ancak ülkedeki COVID-19 vakalarının artışı göz önüne alındığında, piyasalar böyle bir toparlanmanın zamanlaması konusunda hala belirsizliğini koruyor.

Bu hafta piyasaların odak noktası ise dünyanın en büyük ekonomisinin 2022 sonlarında resesyona yaklaşıp yaklaşmadığını ölçmek için perşembe günü açıklanacak olan ABD dördüncü çeyrek GSYH verilerinde olacak. Faiz oranlarındaki keskin artışın etkilerinin ekonomi tarafından hissedilmesiyle büyümenin dördüncü çeyrekte üçüncü çeyreğe göre yavaşlaması bekleniyor.

Çin'deki toparlanmanın ise bu yıl ham petrol talebine fayda sağlaması beklenirken, piyasalar ABD ve diğer Batı ülkelerindeki olası bir durgunluğun ham petrol tüketimini engelleyebileceğinden endişe ediyor. 

ABD ve Euro Bölgesi ekonomileri yüksek enflasyonla mücadele ederken, her iki ekonominin de enflasyonla mücadelesine yılın büyük bölümünde devam etmesi bekleniyor. Ancak piyasalar tarafından ABD'nin faiz artış hızının ECB kadar agresif olmayacağı düşünülüyor.

Bu beklenti ise aralık ayına ait ekonomik göstergelerin halihazırda faaliyetlerde bir soğumaya işaret etmesinden kaynaklanıyor. Piyasalar ise muhtemelen önümüzdeki aylarda ekonomide daha büyük bir soğumanın yaşanabileceğini bekliyor.

Arz tarafında ise petrol ihracatına getirilen katı fiyat sınırlamalarıyla mücadele eden Rusya'ya odaklanılıyor. Moskova'nın, zayıflayan satış fiyatlarından marjları etkilendiği için ham petrol üretimini azaltması bekleniyor. Bu faktörün ise küresel ham petrol arzını daraltarak fiyatlara bir miktar yukarı yönlü destek sağlaması bekleniyor.

REKLAMI KAPAT X