Brent petrol ikinci haftalık kaybını yaşamaya hazırlanıyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol ikinci haftalık kaybını yaşamaya hazırlanıyor
Doviz.com
28.04.2023 14:43

Petrol fiyatları, haftanın son gününde bir miktar yükseliş sergilese de, ABD'de açıklanan ekonomik verilerin beklentilerin altında kalması ve faiz artırımlarına dair süren belirsizliğin talebin gelecekteki seyri konusunda baskı oluşturmasıyla üst üste ikinci haftalık kaybını yaşamaya hazırlanıyor.

Buna göre brent petrol, bugün saat 14:30 itibarıyla %0,55 artışla 78,70 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise %0,47 artışla 75,11 seviyesinden işlem görüyor.

Brent fiyatları son olarak Euro Bölgesi'nin ilk çeyrekte mütevazı ve beklenenden daha yavaş da olsa büyümeye döndüğünü gösteren verilerin ardından erken saatlerdeki kayıplarını geri aldı.

Perşembe günü açıklanan veriler ise ABD'nin ekonomik büyümesinin ilk çeyrekte beklenenden daha fazla yavaşladığını göstermişti.

Yatırımcılar ise enflasyonla mücadele eden merkez bankalarının olası faiz artırımlarının ekonomik büyümeyi yavaşlatabileceğinden ve ABD, İngiltere ve Avrupa Birliği'ndeki enerji talebini düşürebileceğinden endişe ediyordu. ABD Merkez Bankası'nın bir sonraki politika toplantısı ise 2-3 Mayıs tarihlerinde yapılacak.

Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak da perşembe günü yaptığı açıklamada, OPEC+ üretici grubunun beklenenden düşük Çin talebine rağmen daha fazla üretim kesintisine gerek görmediğini söyledi.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC+ olarak bilinen Rusya'nın da aralarında bulunduğu müttefikleri ise bu ay birleşik üretim hedefini günde yaklaşık 1,16 milyon varil (bpd) düşürerek petrol fiyatlarının yükselmesine neden olmuştu.

OPEC+ duyurusu üzerine piyasa yükselişe geçmiş ancak o zamandan bu yana olası resesyon ve bunun talep üzerindeki etkisine ilişkin endişeler nedeniyle değer kaybı yaşanmıştı.

Enerji Enformasyon İdaresi'nin bu haftaki verileri ise ABD ham petrol ve benzin stoklarının geçen hafta beklenenden daha fazla düştüğünü ve motor yakıtına olan talebin en yoğun yaz sürüş sezonu öncesinde arttığını gösterdi.

REKLAMI KAPAT X