Brent petrol jeopolitik gerginliklere rağmen yükseliş çabasında

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol jeopolitik gerginliklere rağmen yükseliş çabasında
Doviz.com
16.11.2022 11:47

Küresel çapta jeopolitik gerginliklerin artmasına ve Çin'de Covid-19 vakalarının artmaya devam etmesine rağmen, brent petrol yükseliş çabasında.

Brent petrol, son günlerde yaşadığı düşüşün ardından yükseliş çabasına girerek, %0,12 artışla varil başına 93,97 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise, bugün saat 11:45 itibarıyla %0,40 artışla 87,27 seviyesinden işlem görüyor.

Druzhba boru hattının bir bölümünden Doğu ve Orta Avrupa'nın bazı bölgelerine gerçekleştirilen petrol tedarikinin geçici olarak askıya alınmasının ardından salı günü geç saatlerde petrol fiyatları yükselişe geçmişti.

Druzhba boru hattındaki kesinti haberi, Polonya'nın doğusundaki Ukrayna sınırına yakın bir köyde iki kişinin ölümüne neden olan ve Rusya-Ukrayna savaşısının bölgeye yayılma ihtimalini artıran patlamadan önce gerçekleşti.

Polonya'daki patlamanın ardından küresel piyasalarda riskli varlıklara olan ilgi azalırken, bu sebeple fiyatlarda geri çekilme yaşandı.

SPI Asset Management'ın yönetici ortağı Stephen Innes ise, "Petrol fiyatlarındaki ilk yükselişin ardından piyasanın gösterdiği seyir, endişelerden kaçınmak için alınacak önemli tedbirlerin olduğunu söylüyor." dedi.

Innes ayrıca, ABD Başkanı Joe Biden'ın füzenin muhtemelen Rusya'dan ateşlenmediği yönündeki söylemlerinin de endişeleri hafifletmeye yardımcı olduğunu söyledi.

Petrol fiyatlarındaki baskısının önemli bir sebebi ise, Çin'de bu hafta Covid-19 kısıtlamalarının hafifletilmesinin yarattığı iyimser havaya rağmen, artan Covid-19 vakaları oldu.

Bu durum, Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) bu yıl günlük 2,1 milyon varil olan petrol talebinin, 2023 yılında günlük 1,6 milyon varile yavaşlayacağını belirtmesine ve küresel petrol talebindeki büyüme görünümünün düşeceğine vurgu yapmasına sebep oldu.

OPEC grubu da, artan ekonomik zorlukları gerekçe göstererek 2022 yılı küresel petrol talebi büyüme tahminini, nisan ayından bu yana beşinci kez düşürmüştü.

ABD ham petrol stoklarında beklenenden daha büyük bir düşüş olduğunu gösteren sektör verileri ise petrol fiyatlarındaki düşüşün kısıtlı kalmasına yol açarak yükseliş çabasına girmesine sebep oldu.

Amerikan Petrol Enstitüsü rakamlarına atıfta bulunan piyasa kaynaklarına göre, ABD’de ham petrol stokları 11 Kasım'da sona eren haftada yaklaşık 5,8 milyon varil düştü.

Enerji Enformasyon İdaresi'nin resmi ABD envanter verilerinin ise bugün açıklanması bekleniyor.

REKLAMI KAPAT X