Brent petrol kayıplarını telafi etmeye çalışıyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol kayıplarını telafi etmeye çalışıyor
Doviz.com
08.05.2023 14:36

ABD'nin resesyona girmesine yönelik korkuların azalması ve bazı yatırımcıların kasım ayından bu yana ilk kez üç haftalık düşüş kaydeden petrolün düşüşünün abartıldığını düşünmesiyle, petrol fiyatları geçtiğimiz hafta yaşadığı kayıpları telafi etmeye çalışarak pazartesi günü yükselişini hızlandırdı.

Haftanın ilk gününde de yükselişini sürdüren brent petrol %2,61 artışla saat 14.30 itibarıyla 77,18 dolar oldu.

ABD West Texas Intermediate (WTI) petrol ise %2,72 değer kazanarak 73,28 dolara yükseldi.

Nisan ayına ilişkin sağlıklı bir ABD istihdam raporu sonrasında cuma günü brent petrol yaklaşık %4 oranında değer kazanmıştı.

CMC Markets analisti Tina Teng ise petrol fiyatlarının toparlanmasının, ABD'nin yakın bir ekonomik durgunluğa ilişkin endişeleri azaltan güçlü istihdam verileri bildirmesinin ardından gerçekleştiğini belirterek, “Petrol fiyatları, Wall Street'te enerji hisselerinin geri dönüşünü takip ediyor." dedi.

Brent ise geçen haftayı yaklaşık %5,3'lük bir düşüşle tamamlarken, ABD ham petrolü cuma günkü toparlanmanın ardından bile haftalık bazda %7,1 değer kaybetmişti.

Her iki gösterge de ayrıca kasım ayından bu yana ilk kez üç hafta üst üste düşüş göstermişti.

Goldman Sachs analistleri ise cumartesi günü yaptıkları açıklamada, yakın vadeli talep ve artan arzla ilgili endişelerin "abartılı" olduğu görüşüne katıldıklarını aktardı.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) bazı üyeleri ve müttefikleri tarafından OPEC+ olarak adlandırılan gönüllü üretim kesintileri turunun ise bu ay başlaması bekleniyor ve grup bir sonraki toplantısını 4 Haziran'da yapmaya hazırlanıyor.

O tarihten önce ise çarşamba günü ABD'nin nisan ayı tüketici fiyat enflasyonu rakamları açıklanacak ve Fed'in gelecekteki faiz oranı kararlarına ilişkin tutumunu etkileme potansiyeli taşıyan bu veri petrol piyasası katılımcıları tarafından da yakından takip edilecek.

OPEC'in en son aylık petrol piyasası raporu ise perşembe günü açıklanacak. Bu raporun petrol talep ve arzına ilişkin güncel bir görünüm sunması bekleniyor.

REKLAMI KAPAT X