Brent petrol keskin yükselişini sürdürüyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol keskin yükselişini sürdürüyor
Doviz.com
23.11.2022 12:18

Brent petrol, ABD'de petrol stoklarının beklentilerin üzerinde azalması ve Rusya’nın yaptırımlara karşı misilleme yapması ihtimalinin artmasıyla, salı günü başlattığı keskin yükselişi sürdürdü.

Brent petrol, salı günü başlattığı yükseliş hareketini sürdürerek, %1,24 artışla varil başına 89,48 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise, bugün saat 12:30 itibarıyla %0,82 artışla 81,61 seviyesinden işlem görüyor.

Suudi Arabistan Enerji Bakanı'nın OPEC+ grubunun petrol üretimini artırmayı düşünmediği yönündeki yorumlarını Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Irak ve Cezayir yetkililerinin de desteklemesiyle, her iki gösterge petrol türü de salı günü yükselişini sürdürdü.

Petrol fiyatlarındaki yükselişin bir diğer önemli sebebi ise, Amerikan Petrol Enstitüsü'nün verilerine göre, ABD petrol stoklarının 18 Kasım'da sona eren haftada yaklaşık 4,8 milyon varil azalması oldu. Piyasa katılımcıları ise, petrol stoklarında ortalama 1,1 milyon varil bir düşüş bekliyordu.

Rusya'nın, G7 ülkelerinin Rus petrol fiyatlarına sınırlama getirme planına misilleme yapma ihtimalinin artması da fiyatlardaki yükselişe bir miktar destek sağladı. Üst düzey bir ABD Hazine yetkilisi ise, tavan fiyatın yakında açıklanacağını ve muhtemelen yılda birkaç kez ayarlanacağını söyledi.

SPI Asset Management Yönetici Ortağı Stephen Innes ise bir notunda, "Piyasa katılımcıları, Rusya'nın ihracatını yakından izliyor ve ülkenin dış satışlarını ne kadar azaltabileceklerine bakacaklar, bu da petrol fiyatlarındaki yükselişi destekleyebilir." dedi.

CMC Markets analisti Tina Teng ise, en büyük petrol ithalatçısı olan Çin'in ekonomisine ilişkin endişeleri derinleştiren Covid-19 vakalarındaki artışın, petrol fiyatlarının yükselişini sınırlamaya devam edebileceğini söyledi.

Salı günü geç saatlerde, ülkenin finans merkezi Şanghay şehre giriş kurallarını sıkılaştırırken, Pekin ise parkları ve müzeleri kapattı.

Teng ayrıca, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) kasım ayı para politikası toplantı tutanaklarının açıklanmasından önce yatırımcıların temkinli davrandığını söyledi.

Teng konuyla ilgili, "Fed'in faiz artırımlarında yavaşlama sinyali vermesi bekleniyor. Ancak herhangi bir sürpriz şahin yineleme, ABD dolarını yükselterek emtia fiyatları üzerindeki baskıyı artıracaktır." dedi.

REKLAMI KAPAT X