Brent petrol, Noel tatili öncesinde geçtiğimiz haftayı sert yükselişle kapattı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol, Noel tatili öncesinde geçtiğimiz haftayı sert yükselişle kapattı
Doviz.com
26.12.2022 12:46

Brent petrol, uluslararası piyasalarda Noel tatili sebebiyle işleme kapalıyken, geçtiğimiz haftanın son işlem gününde sert bir yükselişle 85 dolara yaklaşmıştı.

Brent petrol, cuma günü kapanış itibarıyla %4,40 artışla 84,54 seviyesine ulaştı.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise %2,40 artışla 79,35 seviyesine ulaştı. Geçen hafta RIA haber ajansının haberine göre, Rusya’nın 2023 yılı başında petrol üretimini %5 ila %7 oranında azaltabileceği iddia edilmişti.

Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov ise yaptığı açıklamada, Rusya'nın ham petrol ihracatına tavan fiyat uygulayan ülkelere petrol arzını durduracağını söylemiş ve üretimde kesinti olasılığını da yeniden gündeme getirmişti. Siluanov, Rusya'nın daha pahalı olsa bile yeni pazarlar ve lojistik çözümler arayacağını da sözlerine ekledi.

Siluanov, Suudi medya kuruluşu Asharq News ile yaptığı röportajda, “Batı ülkeleri tarafından teklif edilen fiyat limitlerini belirleyen sözleşmeler kapsamında petrol satmayacağız. Bu söz konusu bile olamaz. Üretimi bir yerde sınırlamak zorunda kalacağız.” ifadelerini kullandı.

Ayrıca, ABD'nin en büyük rafinerilerinden birkaçı aşırı soğuklar nedeniyle kapanırken, Teksas ve Kuzey Dakota'da üretim durduruldu.

Arz tarafında yaşanabilecek endişeleri tetikleyen bu veriler cuma günü brent petrol fiyatının %5’e yakın yükselmesine sebep olurken, Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak ülkedeki petrol üretimi ve ihracatıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Aleksandr Novak, yaptığı açıklamada, ülkesinde yaptırımlara rağmen petrol üretiminin artırılacağını belirterek, "Sektörde yaşanan baskıya rağmen petrol üretimimizi geçen yıla kıyasla %2 artırarak 535 milyon tona çıkartacağız." dedi.

Analistlerin hesaplamalarına göre ise Avrupa Birliği ve G7 ülkelerinin 5 Aralık'tan itibaren Rus ham petrolüne yaptırım ve fiyat sınırlaması getirmesinin ardından Rusya'nın Baltık petrol ihracatının aralık ayında bir önceki aya göre %20 düşebileceği belirtildi.

RJO Futures kıdemli piyasa stratejisti Eli Tesfaye, "Rusya'nın olası bir kesinti kararı alması petrol fiyatlarında yükselişi tetikleyebilir.” dedi.

Tesfaye ayrıca, "Küresel talep mevcut hızda devam ederse, bu kesintinin önemli bir etkisi olarak brent petrol 80 dolar üzerinde kalıcılaşabilir." değerlendirmesinde bulundu.

REKLAMI KAPAT X