Brent petrol resesyon korkularına rağmen yükselişte

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol resesyon korkularına rağmen yükselişte
Doviz.com
04.11.2022 11:04

Brent petrol, küresel piyasalarda resesyon korkularının artmasına rağmen yükselişe geçti.

Brent petrol, bugün saat 11:00 itibarıyla %2,07 artışla varil başına 96,63 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol, %2,36 artışla 90,25 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi ise, Fed'in faiz kararının ardından yükseldiği seviyelerden sonra soğuyarak, %0,19 düşüşle 112,7633 seviyesinden işlem görüyor.

Doların değer kaybetmesi, petrolü diğer para birimlerine sahip alıcılar için daha ucuz hale getirerek, petrol talebini artırdı ve petrol fiyatlarının yükselmesine sebep oldu.

Analistler ise, Avrupa'nın Rus ham petrolüne 5 Aralık'ta uygulayacağı ambargonun ve ABD petrol stoklarının düşmesinin de petrol fiyatlarının yükselmesine destek sağladığını söyledi.

SPI Asset Management'ın Yönetici Ortağı Stephen Innes bir notunda, "Henüz petrolde yükseliş bekleyenleri, petrol fiyatlarının düşeceğine ikna edecek durumda değiliz." dedi.

Dünyanın en büyük petrol tüketicilerinden biri olan ABD'de ise resesyon korkusu, Fed Başkanı Jerome Powell'ın faiz artırımlarına ara vermeyi düşünmek için çok erken olduğunu söylemesinin ardından piyasalarda arttı.

ANZ Research analistleri paylaştıkları bir notta, "Daha fazla faiz artırımı ihtimali, resesyon ihtimalini artırıyor." dedi.

ANZ analistleri ayrıca, Avrupa ve ABD’de insanların daha az araç kullanmasını ve Amazon'un zayıf satış rakamlarını örnek göstererek, küresel talebin genel olarak zayıfladığını belirtti.

Talep endişelerinin altını çizen Suudi Arabistan ise, Asya'ya sattığı en önemli petrolü olan “Arab Light” için, aralık ayı resmi satış fiyatlarını 40 sent düşürdüğünü açıkladı. İndirim, geçtiğimiz günlerde fiyatı düşen petrol fiyatlarının ardından talebe ilişkin düşüş beklentilerinin kuvvetlenmesiyle geldi.

İngiltere Merkez Bankası (BoE) ise, perşembe günü açıkladığı faiz kararının ardından, İngiltere'nin resesyona girdiğini ve ekonominin iki yıl daha büyüyememe riskinin olduğunu söyledi.

Çin’in ise, perşembe günü vakaların ağustos ayından bu yana en yüksek seviyeye çıkmasıyla katı Covid-19 kısıtlamalarına bağlı kalma ihtimali arttı. Hafta başında yatırımcılar, dünyanın en büyük petrol ithalatçısının ekonomiyi canlandırmak için kısıtlamaları hafifletebileceğini düşünmüştü.

REKLAMI KAPAT X