Brent petrol Rusya'nın üretimi kısabileceğini söylemesiyle yükseldi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol Rusya'nın üretimi kısabileceğini söylemesiyle yükseldi
Doviz.com
06.12.2022 11:59

Brent petrol, bir önceki seansta %3'ten fazla düştükten sonra Rusya'nın üretimi kısabileceğini söylemesiyle yükseldi.

Brent petrol%0,31 artışla varil başına 82,94 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise, bugün saat 12:00 itibarıyla %0,39 artışla 77,23 seviyesinden işlem görüyor.

ABD hizmet sektörü verilerinin, Fed'in agresif politika sıkılaştırmasına devam edeceği beklentilerini artırmasının ardından haftaya yükselişle başlayan brent petrol pazartesi günü iki haftanın en büyük günlük düşüşünü kaydetti.

AB Komisyonu, Moskova'nın Ukrayna'daki savaşı finanse etme kabiliyetini sınırlamak amacıyla Rus ham petrolü için varil başına 60 dolarlık bir üst fiyat belirlemişti. 

Ancak Rusya, üretimi kısmak zorunda kalsa bile bu tedbire uymayacağını söyledi.

Rusya’nın üretimi kısma ihtimali ise petrol fiyatlarında yaşanan düşüşün ardından yeniden yükseliş yaşanmasını sağladı.

Piyasa, yaptırımların Rus arzı üzerindeki etkisini tartarken, Ankara'nın tüm gemiler için yeni sigorta belgesi talep etmesiyle pazartesi günü Türkiye açıklarında yaşanan petrol tankeri trafiği de dikkat çekti.

Rystad Energy analistleri paylaştıkları bir notta, "Koruma ve tazminat (P&I) sigortasını kaybetme tehdidi, Rusya'nın tanker piyasasına erişimini sınırlayacak ve ham petrol ihracatını günde 2,4 milyon varile (bpd) düşürecektir." dedi.

Çin'de ise daha fazla şehrin Covid-19 ile ilgili kısıtlamaları hafifletmesi, dünyanın en büyük petrol ithalatçısında talebin artacağına dair iyimserliğe yol açtı.

Bazı kaynaklar, ülkenin çarşamba günü erken saatlerde Covid kısıtlamalarından bazılarının daha gevşetileceğini duyurmaya hazırlandığını söyledi.

Artan bu iyimser beklentiler ise talep görünümü üzerinde etkili olarak fiyatlardaki toparlanmaya destek sağladı.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin'de iş ve üretim faaliyetleri bu yıl koronavirüsün yayılmasını dizginlemek için alınan önlemler sonrasında önemli darbe almıştı.

Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan ise, Asya'daki alıcılar için en önemli olan Arab Light'ın ocak ayı resmi satış fiyatını son 10 ayın en düşük seviyesine indirdiğini açıkladı.

REKLAMI KAPAT X