Brent petrol yaklaşık 11 haftanın zirvesinde

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol yaklaşık 11 haftanın zirvesinde
Doviz.com
13.04.2023 15:05

Finans piyasaları, dünyanın en büyük petrol tüketicisi olan ABD'deki olası durgunluğa karşı petrol arzının sıkılaşması risklerini değerlendirirken; brent petrolün varil fiyatı 11 haftanın zirvesine kadar çıktı.

Brent petrol, bugün saat 15:00 itibarıyla %0,08 artışla 87,05 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise %0,17 düşüşle 83,12 seviyesinden işlem görüyor.

Son olarak her iki gösterge de çarşamba günü, ABD enflasyonunun soğumasının ABD Merkez Bankası'nın faiz oranlarını artırmayı durduracağı umutlarını artırmasıyla %2 yükseliş göstermişti.

Ancak, Fed'in son politika toplantısının tutanakları bankacılık sektöründeki stresin ekonomiyi resesyona sürükleyebileceğini ve bunun da ABD’nin petrol talebini zayıflatabileceğine işaret etti.

Petrol brokeri PVM'den Tamas Varga ise konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, "Küresel ekonomik büyüme üzerindeki enflasyonist baskı kolaylıkla tersine dönebilir." dedi.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC+ olarak bilinen müttefiklerinin üretim kesintisi hedeflerini artırma yönündeki şok kararı da petrol fiyatlarının ani bir yükseliş sergilemesine sebep olmuştu.

Uluslararası Enerji Ajansı İcra Direktörü Fatih Birol da bu hamlenin yılın ikinci yarısında arzı sıkılaştırmasını ve petrol fiyatlarını yükseltmesini beklediğini bildirirken; Uluslararası Para Fonu (IMF) ise salı günü bunun küresel ekonomik genişleme için oluşturduğu riskin altını çizdi.

IMF Başekonomisti Pierre-Olivier Gourinchas, IMF modellerinin petrol fiyatındaki her %10'luk artış için büyümede 0,1 puanlık bir azalma ve enflasyonda 0,3 puanlık bir artış gösterdiğini söyledi.

ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm ise çarşamba günü yaptığı açıklamada, Biden yönetiminin ABD Stratejik Petrol Rezervi’ni yakında yeniden doldurmayı planladığını ve bunu daha düşük petrol fiyatlarıyla yapmayı umduğunu söyledi.

REKLAMI KAPAT X