Brent petrol yatay bir seyir izliyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol yatay bir seyir izliyor
Doviz.com
26.10.2022 12:36

Brent petrol fiyatları, küresel durgunluk korkusuyla ve devam eden arz kısıtlamalarının etkisiyle, yatay bir seyir izliyor.

Brent petrol, saat 12:30 itibarıyla %0,15 artışla varil başına 91,88 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol, %0,94 artışla varil başına 85,39 seviyesinden işlem görüyor.

Brent petrol fiyatları, beklentilerin altında gelen imalat verilerinin, petrol talebini kötüleştirdiğine dair endişelerin artırmasıyla hafta içinde düşüş yaşamıştı.

Dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olan Çin'den gelen veriler de, ülkeye yapılan petrol sevkiyatının bu yıl büyük ölçüde yavaşladığını gösterdi.

ANZ Research analistleri bir notta, "Küresel ekonomik yavaşlama ve daha sıkı para politikası beklentisi, son günlerde arzın azalması ihtimaline kıyasla daha ağır bastı." dedi.

Salı günü açıklanan Amerikan Petrol Enstitüsü'nün rakamlarına atıfta bulunan analistler, ABD petrol stoklarının 21 Ekim'de sona eren haftada, yaklaşık 4,5 milyon varil arttığını belirtti.

Amerikan Petrol Enstitüsü'nün açıkladığı bu rakam, piyasa beklentisi olan 200.000 varillik artışın oldukça üzerinde gerçekleşti.

Petrol stoklarındaki artış, küresel bir durgunluk korkusunu güçlendirirken, devam eden arz kısıtlamaları fiyatların dar bir aralıkta işlem görmesini sağladı.

SPI Asset Management yönetici ortağı Stephen Innes ise yaptığı bir açıklamada, "OPEC+ grubunun, kasım ayından itibaren geçerli olacak üretim kesintileri ve AB'nin aralık ayından itibaren Rus petrolüne uygulayacağı yeni yaptırımlar, fiyatlar için olumlu olabilir." ifadesini kullandı.

Innes, son seanslarda genişleyen WTI ve Brent petrol makasına ilişkin de, “WTI petrol 8 Kasım'daki ABD ara seçimler öncesinde, Başkan Joe Biden tarafından daha fazla müdahaleye maruz kalıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Yüksek enflasyon nedeniyle sürekli eleştirilere maruz kalan Biden, Suudi Arabistan’ı petrol arzını azaltmayı kabul etmeleri halinde bunun sonuçlarına katlanacakları konusunda da uyarmıştı.

Biden ayrıca geçen hafta, yüksek akaryakıt fiyatlarını düşürmeye çalışırken, ülkenin Stratejik Petrol Rezervleri’nden 15 milyon varil petrolü piyasaya süreceğini açıklamıştı.

ABD’de Enerji Bilgi İdaresi tarafından bugün TSİ 17:30’da açıklanacak resmi ham petrol stokları ise, piyasalar tarafından yakından takip edilecek.

REKLAMI KAPAT X