Brent petrol yeniden 80 doların altına indi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol yeniden 80 doların altına indi
Doviz.com
20.12.2022 10:57

Brent petrol ABD'nin petrol rezervlerini artırma hamlesiyle yükselmeye çalışırken, Çin'deki Covid vakalarında yaşanan artış brent petrol fiyatlarının yeniden 80 doların altına inmesine sebep oldu.

Brent petrol, erken saatlerde 80,81 seviyesine kadar yükseldikten sonra %0,19 düşüşle varil başına 79,65 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise, bugün saat 11:00 itibarıyla %0,13 düşüşle 75,28 seviyesinden işlem görüyor.

Petrol fiyatları, dolar endeksindeki gevşeme ve ABD'nin petrol rezervlerini yeniden artırma planıyla yükselmeye çalışırken, Çin'de artan Covid-19 vakaları yükselişin sınırlı kalmasına sebep oldu.

Petrol fiyatları, ABD’nin 180 milyon varillik petrolü serbest bırakması planının ardından Stratejik Petrol Rezervleri için 3 milyon varile yakın petrol satın alma gerçekleştireceğini söylemesiyle yükselişe geçmişti.

Zayıflayan dolar endeksi de diğer para birimlerine sahip alıcılar için petrolü daha ucuz hale getirerek fiyatlarda yükseliş yaşanmasına destek olmuştu.

Ancak analistler fiyatların sürdürülebilir bir şekilde yükselmesi için talebin arttığına dair daha net işaretlere ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

OANDA analisti Edward Moya, paylaştığı bir notunda, "Çin'in yeniden açılmasıyla karışık sinyaller gördüğümüz piyasalarda, petrol talebi görünümü ham petrol fiyatlarının ne kadar yükselebileceğinin en önemli faktörü olacak." dedi.

CMC Markets analisti Tina Teng ise, Çin'in pandemi kısıtlamalarını gevşetmesinin Covid-19 vakalarında artışa yol açtığını ve bu artışın ülkenin ekonomik toparlanmasına ilişkin belirsizlikleri artırdığını söyledi.

World Economics tarafından pazartesi günü yapılan bir ankete göre ise Çin'de iş dünyası güveni Ocak 2013'ten bu yana en düşük seviyesine gerileyerek, ülkenin önlemleri hafifletmesinin ekonomik faaliyetler üzerindeki etkisini yansıttı.

Teng, küresel resesyon korkularının da fiyatlardaki yükselişi baskıladığını sözlerine ekledi.

Reuters tarafından pazartesi günü yapılan bir ön ankete göre ise ABD ham petrol stoklarının geçen hafta yaklaşık 200.000 varil düşmesi beklenirken, benzin ve damıtılmış ürün stoklarında düşüşün daha yüksek olması bekleniyor.

Anket, Amerikan Petrol Enstitüsü'nün salı günü ve ABD Enerji Bakanlığı'nın istatistik kolu olan Enerji Enformasyon İdaresi'nin çarşamba günü açıklayacağı raporlar öncesinde yapıldı.

Petrol stoklarındaki düşüş beklentisi de petrol fiyatlarının salı gününe yükselişle başlamasına sebep olurken, fiyatlar günün ilerleyen saatlerinde talep yönlü endişelerin ağır basmasıyla geri çekildi.

REKLAMI KAPAT X