Brent petrol yılın zirvesinden işlem görüyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol yılın zirvesinden işlem görüyor
Doviz.com
18.09.2023 12:14

Brent petrol, arz endişeleri ve Çin talebindeki toparlanmayla yılın zirvesinden işlem görüyor.

Petrol fiyatları, Suudi Arabistan ve Rusya'nın kesintileri uzatmasının ardından dördüncü çeyrekte arz açığının genişleyeceği tahminleri ve Çin'de talebin toparlanacağına dair iyimserlikle pazartesi günü üst üste üçüncü gününde de yükseliş kaydetti.

Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,49 artışla varil başına 94,19 dolara yükselirken, ABD Batı Teksas Intermediate petrol vadeli işlemleri %0,04 artışla varil başına 91,18 dolar oldu.

Brent ve WTI üç hafta üst üste yükselerek kasım ayından bu yana en yüksek seviyelerine ulaşırken, 2022'nin ilk çeyreğinde Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden bu yana da en büyük çeyreklik artışını gerçekleştirme yolunda ilerliyor.

CMC Markets analisti Tina Teng ise Çin Merkez Bankası'nın likiditeyi artırmak ve ekonomisini desteklemek için geçen hafta yaptığı rezerv oranı indirimine atıfta bulunarak, “Çin'in teşvik politikası, dirençli ABD ekonomik verileri ve OPEC+ grubunun devam eden üretim kesintileri, petrol piyasasının yukarı yönlü hareketini destekleyen yükseliş faktörleridir" dedi.

Yatırımcılar ise bu hafta ABD Merkez Bankası da dahil olmak üzere merkez bankalarının faiz politikalarına ilişkin karar ve yorumlarının yanı sıra Çin'den gelecek önemli ekonomik verileri izleyecek.

ANZ analistleri de konuyla ilgili bir notta, Suudi Arabistan ve Rusya'nın üretim kesintilerinin piyasayı dördüncü çeyrekte günlük 2 milyon varil (bpd) açığa itebileceğini ve stoklardaki düşüşün piyasayı 2024'te daha fazla fiyat artışına maruz bırakabileceğini söyledi.

ANZ ayrıca Uluslararası Enerji Ajansı ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) tahminleri doğrultusunda küresel petrol talebi artışının 2,1 milyon varile ulaşması beklediğini duyurdu.

İLGİLİ HABER Brent petrolde tahminler değişti: EIA, petrol fiyatlarına ilişkin öngörüsünü yukarı yönlü revize etti ABD Enerji Bakanlığı'na bağlı Enerji Bilgi İdaresi (EIA), Kısa Vadeli Enerji Görünümü raporunda, ABD'nin 2023 yılı petrol üretimi için tahminini yukarı yönlü revize etti.
REKLAMI KAPAT X