Brent petrol yüksek faiz oranlarına rağmen yükselişini sürdürüyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol yüksek faiz oranlarına rağmen yükselişini sürdürüyor
Doviz.com
02.11.2022 12:48

Brent petrol, küresel büyümeyi yavaşlatan yüksek faiz oranlarına rağmen, ABD petrol stoklarındaki düşüşün etkisiyle yükselişini sürdürüyor.

Brent petrol, bugün saat 12:45 itibarıyla %0,24 artışla varil başına 94,88 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol, %0,27 artışla 88,61 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi ise, bugün gerçekleştirilecek Fed'in para politikası toplantısı öncesinde soğumayı sürdürürken, %0,27 düşüşle 111,2588 seviyesinden işlem görüyor.

Dolarının soğuması, ABD petrol stoklarındaki düşüşün etkisi ve Çin hükümetinin Covid-19 kısıtlamalarını gevşetebileceği dair beklentilerin artmasıyla, WTI ve brent petrol de yükselişini sürdürdü.

Dolar endeksi pazartesi günü, başlıca rakiplerinin karşısında ulaştığı yaklaşık bir haftalık zirvesinden gerileyerek soğumaya başlamıştı. Analistler dolardaki soğumayı, bugün Fed’in açıklayacağı Fed’in faiz kararı öncesinde belirsizliklerin artmasına bağladı.

Daha zayıf bir doların, dolarla fiyatlandırılan emtiaları diğer para birimlerini elinde tutanlar için daha ucuz hale getirmesinden dolayı, dolar endeksindeki gerileme petrol fiyatlarının yükselmesine destek oldu.

Petrol fiyatlarındaki yükselişin bir diğer önemli sebebi ise ABD petrol stoklarının beklentilerin üzerinde düşmesi oldu.

Amerikan Petrol Enstitüsü'nün (API) açıkladığı verilere göre, ABD'nin petrol stokları 28 Ekim'e kadarki haftada 6,5 milyon varil azaldı. Piyasa beklentisi ise, petrol stoklarının ortalama 400.000 varil artması yönündeydi.

Aynı zamanda, analistlerin 1,4 milyon varillik düşüş tahminlerine kıyasla, benzin stokları da 2,6 milyon varil azalarak beklentilerin üzerinde bir düşüş gösterdi.

CMC Markets analisti Tina Teng ise, "ABD petrol stoku verilerinin beklentilerin üzerinde düşmesinin yanı sıra, Çin'in “Sıfır-Covid” politikasını gevşetebileceğine dair umutların artması da, petrol fiyatlarının yükselişini destekledi." değerlendirmesinde bulundu.

Çin'in “Sıfır-Covid” politikası, karantinaların büyümeyi yavaşlatması ve petrol talebini azaltması sebebiyle, petrol fiyatlarını baskılayan önemli bir faktör olmuştu. Bu sebeple karantinaların kaldırılmasına yönelik beklentilerin oluşması, petrol fiyatlarını yukarı yönlü destekleyen bir diğer önemli gelişme oldu.

Analistler ayrıca, Avrupa Birliği'nin (AB) Rus petrolüne yönelik 5 Aralık'ta başlatacağı ambargonun da  fiyatların yükselmesini desteklediğini vurguladı.

SPI Asset Management'ın Yönetici Ortağı Stephen Innes bir notunda, "AB ambargosu şu anda piyasanın yakın takibinde, ambargo devreye girdiğinde petrol fiyatları daha da yükselebilir." dedi.

REKLAMI KAPAT X