Brent petrol zayıf likidite ve yüksek volatiliteyle haftayı kapatıyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol zayıf likidite ve yüksek volatiliteyle haftayı kapatıyor
Doviz.com
25.11.2022 12:43

Brent petrol, hafta boyunca yaşanan zayıf likiditeye rağmen Çin'in talep görünümünde artan belirsizlik ve AB'nin Rus petrolüne uygulayacağı yeni yaptırım endişeleriyle volatilitenin artırdığı bir haftayı yükselişe tamamlamaya doğru ilerliyor.

Brent petrol, bugün saat 12:30 itibarıyla varil başına %0,75 artışla 85,98 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise, %1,78 artışla 79,33 seviyesinden işlem görüyor.

Her iki petrol türü de haftanın son gününde yükselişe geçmesine rağmen, üst üste üçüncü haftalık kayıplarını yaşamaya doğru ilerledi.

Energy Aspects analisti Virendra Chauhan, “Likiditenin az olması, Çin talebine ilişkin endişeler ve resesyonun ne kadar şiddetli olabileceğine ilişkin belirsizlikler, fiyatlardaki oynaklığın temel sebebi oldu.” dedi.

ANZ Research analistleri ise, paylaştığı bir notta, dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olan Çin'de Covid-19 vakalarındaki artışın yakıt talebini etkilediği belirtilerek, “Trafik azalıyor ve buna bağlı olarak petrol talebi günlük 13 milyon varil seviyesine indi.” dedi.

Çin ise, politika yapıcıların salgını kontrol altına almak için çabaladığı bir dönemde, Covid-19 vakalarında yeni bir günlük rekor bildirmişti.

CMC piyasa analisti Tina Teng, “Çin'de Covid-19 vakalarındaki artış petrol fiyatlarını talep açısından etkileyen ana düşüş faktörü olmaya devam ediyor.” dedi.

G7 ve Avrupa Birliği diplomatları ise, Moskova'nın Ukrayna'daki askeri saldırısını finanse etmek için kullandığı petrol ürünlerinden elde edilen geliri sınırlamak amacıyla, Rus petrol ürünlerine fiyat sınırı getirme konusunda varil başına 65 ila 70 dolar arasındaki seviyeleri tartıştı.

ANZ Research analistleri müşterilerine gönderdikleri bir notta, "Piyasa, fiyat tavanlarını çok yüksek buluyor ve bu da Moskova'nın misilleme yapma riskini azaltıyor." dedi.

Ancak, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova'nın tavan fiyat uygulamasına katılan hiçbir ülkeye petrol ve gaz tedarik etmeyeceğini söylemiş ve Kremlin ise bunu perşembe günü yinelemişti.

Bu da arz sıkıntılarını gündeme getirerek petrol fiyatlarının bir miktar yükselmesine sebep oldu.

Ayrıca, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB'nin Rusya'ya karşı 9'uncu yaptırım paketi hazırlığı içinde olduğunu belirterek "Eminim ki çok yakında G7 ve diğer büyük ortaklarla Rus petrolü için küresel tavan fiyatı onaylayacağız." dedi.

AB'nin Rus petrolüne yönelik yasağının başlayacağı 5 Aralık'ta yürürlüğe girmesi beklenen tavan fiyat anlaşması öncesinde, OPEC+ grubu 4 Aralık'ta bir toplantı gerçekleştirecek. Ekim ayında OPEC+, üretim hedefini 2023 yılına kadar günde 2 milyon varil azaltma kararı almıştı.

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdülaziz bin Salman ise bu hafta yaptığı açıklamada, “OPEC+ grubu olarak gerekirse üretimi daha da fazla azaltmaya hazırız.” dedi.

REKLAMI KAPAT X