Brent petrolde 25 dolar beklentisi

Okuma Süresi: 1 Dakika
Brent petrolde 25 dolar beklentisi
Doviz.com
17.10.2024 11:02

Uluslararası Enerji Ajansı, 2030 yılına kadar günlük petrol talebinin 6 milyon varil azalacağını ve brent petrolün 2050 yılına kadar 25 dolara kadar inebileceğini öngördü.

Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) yeni raporuna göre temiz enerjiye yönelik yatırımlar artarken petrol ve doğal gaz fiyatlarında düşüş bekleniyor.

Buna göre IEA, 2023 ile 2035 yılları arasında enerjinin neredeyse tamamının temiz enerji kaynaklarından karşılanacağını öngördü.

Bununla birlikte 'ucuz enerji' dönemine girileceği belirtilen raporda, petrol, doğal gaz ve kömür talebinin 2030'dan önce son bir zirve yapacağına işaret edildi.

Petrol önce yükselecek, sonra dibi görecek

Tahminlere göre 2030'da petrolün varili 79 dolara kadar çıkacak. Ancak, sıfır emisyon hedefi tutturulursa petrolün varili 2050'ye kadar 25 dolara kadar gerileyecek.

Elektrikli araçlar petrole talebi düşürecek

İlgili raporda, elektrikli araçların 6 yıl içinde, yeni araç satışındaki payının yüzde 50’ye ulaşacağı tahmin edilirken, bununla beraber günlük petrol talebinin de yaklaşık 6 milyon varil azalacağı belirtildi. IEA, ayrıca sıvılaştırılmış doğal gaz arz fazlasının 2040'a kadar süreceğini öngördü.

Öte yandan fiyatların düşmesinin yakıt ithal eden ülkeler için rahatlama sağlayacağı, daha ucuz doğal gazın ise yeşil enerjiye geçişi yavaşlatabileceğinden endişe edildiği aktarıldı.

İLGİLİ HABER OPEC: Kömür hariç tüm kaynaklara talepte artış bekleniyor OPEC tarafından yayımlanan raporda, kömür hariç tüm kaynaklara talepte artış beklendiği bildirildi.
REKLAMI KAPAT X