Brent petrolde aylık kayıp %8’i aştı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrolde aylık kayıp %8’i aştı
Doviz.com
31.03.2023 12:50

Gelecekteki faiz oranı hareketleri ve doların gücü hakkında ipucu verebilecek önemli ABD enflasyon verisi öncesinde brent petrol aylık bazda %8’in üzerinde değer kaybı yaşarken, bu değer kaybıyla kasım ayından bu yana en zayıf aylık kapanışını yapmaya hazırlanıyor.

Brent petrol, bugün saat 12:45 itibarıyla %0,23 düşüşle 78,35 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise %0,09 düşüşle 74,30 seviyesinden işlem görüyor.

Kontratlar, 2008 mali krizinden bu yana yaşanan en büyük banka iflaslarının ardından ay başında 2021'den bu yana en düşük seviyelerini gördükten sonra sırasıyla %8 ve %4'lük aylık kayıp yaşadı.

Ancak, ABD ve Avrupa'da iki bankanın kurtarılmasının ardından küresel bankacılık krizine yönelik endişeler de bir miktar yatıştı.

Piyasalar ise şimdi Fed tarafından yakından takip edilen ve TSİ 15:30'da açıklanacak olan ABD kişisel tüketim harcamaları (PCE) rakamlarını bekliyor.

Reuters anketine katılan ekonomistler, çekirdek PCE endeksinin şubat ayında ocak ayına göre %0,4'e gerilemesini ve yıllık bazda %4,7'de sabit kalmasını bekliyor.

Açıklanacak veri sonrasında ise analistler küresel piyasalarda volatilitenin artabileceği uyarısında bulunuyor.

Petrol fiyatlarındaki aylık bu düşüşü sınırlayan en önemli faktör ise Irak’ın petrol arzına yönelik endişeler olarak gösteriliyor.

Buna göre, Kuzey Irak'ın bazı petrol sahalarında üreticilerin üretimi azaltmasının ardından kuzeydeki ihracat boru hattının durmasının petrol fiyatlarının daha büyük değer kayıpları yaşamasının önüne geçtiği bildiriliyor.

Ayrıca, ABD ham petrol stoklarının son iki yılın en düşük seviyesine gerilediğini gösteren veriler de ayın son günlerinde petrol fiyatlarını destekleyen bir diğer önemli faktör olarak belirtiliyor.

Ancak tüm bu gelişmelere rağmen petrol fiyatları bankacılık krizi ve resesyon endişelerinin yol açtığı gerilemeyle kasım ayından bu yana en büyük aylık kaybını yaşamaya hazırlanıyor.

REKLAMI KAPAT X