Brent petrol, ABD ekonomisinde yaşanan daralma ve Çin'deki talep görünümünün belirsizliği sonucunda düşmeye devam ediyor.
Brent petrol, saat 11:15 itibarıyla %0,66 düşüşle varil başına 90,61 seviyesinden işlem görüyor.
ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol, %0,43 düşüşle 84,22 dolar seviyesinden işlem görüyor.
Dolar endeksinde geçtiğimiz günlerde görülen soğuma, brent petrol fiyatlarını diğer para birimi sahipleri için daha ucuz hale getirerek, fiyatların yükselmesine yol açmıştı.
Dünyanın en büyük iki petrol tüketicisi olan Amerika Birleşik Devletleri ve Çin'deki belirsiz ekonomik görünüm ise, geçen hafta petrol fiyatlarındaki artışın sınırlı kalmasına yol açarak bu hafta hızlı bir düşüş başlattı.
Vanda Insights'ın kurucusu Vandana Hari, "Gün içi fiyat dalgalanmaları bir kenara bırakıldığında, brent ve WTI petrol vadeli işlemleri perşembe gününden bu yana nispeten dar bir bantta sıkışmış durumda." dedi.
Hari, "Talepteki bozulma görünümünün büyük bir kısmı zaten fiyatlara yansımış durumda, bu nedenle daha fazla aşağı yönlü baskı olmayabilir." değerlendirmesinde de bulundu.
Hari ayrıca, arz ve talep görünümünün büyük ölçüde fiyatlandığını ve ekonomik görünümün önümüzdeki dönemlerde petrol piyasası için daha önemli olacağını, belirtti.
Pazartesi günü yayımlanan aylık S&P Global satın alma yöneticileri (PMI) anketinde, ABD’de imalat ve hizmet firmalarının talebin düştüğünü belirtmesiyle, ABD'de ticari faaliyetlerin üst üste dördüncü kez daraldığı görüldü.
Bu daralma, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) enflasyonla mücadele için yaptığı faiz artırımlarının işe yaradığını gösterdi.
Ancak analistler bu daralmanın, Fed yetkililerinin gelecek dönemlerde faiz artış hızlarında yavaşlamaya yol açabileceğini de belirtti.
Singapur Enerji Haftası etkinliğine katılan Fatih Birol, “Ukrayna savaşı boyunca, Avrupa’nın LNG ithalatının artması gelecek dönemlerde piyasada sıkışıklığa neden olabilir.” değerlendirmesinde bulundu.
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol ayrıca, tavan fiyat uygulamalarına rağmen piyasaya Rus petrolünün girmesine ihtiyaç duyulduğunu, talebi karşılayabilmek için %80-90 arasında bir seviyenin teşvik edici olacağını, ifade etti.
Pazartesi günü gelen bir diğer önemli veriyse, Çin'in eylül ayında petrol ithalatının bir önceki yıla göre %2 düşük olmasıydı. Bu verilere göre, Çin’in perakende satışlarının artış hızı yavaşlarken, ithalatta ise düşüş eğilimi sürdü.
Analistler, ABD petrol stoklarının ise, bu hafta artmasını bekliyor. Bu da fiyat artışlarını sınırlayabilecek bir diğer önemli bir gelişme olarak görülüyor.