Brent petrolde düşüş hızlandı 

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrolde düşüş hızlandı 
Doviz.com
04.01.2023 12:02

Brent petrolün küresel ekonomik riskler sebebiyle bir önceki günü sert düşüşle kapatmasının ardından petrol fiyatlarındaki geri çekilme çarşamba günü hızlandı.

Brent petrol, bugün saat 12:00 itibarıyla %1,80 düşüşle 80,62 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise %1,72 düşüşle 75,61 seviyesinden işlem görüyor.

Her iki gösterge de salı günü %4'ten fazla değer kaybederken, brent petrol salı günü üç aydan uzun bir sürenin en büyük günlük kaybını yaşadı.

IG Piyasa Analisti Yeap Jun Rong bir notunda, "Küresel durgunluğa dair uyarılar, dolar endeksinin yeniden güçlenmesi ve risk duyarlılığının azalması petrol fiyatlarının bir günde önemli bir kayıp yaşamasına sebep olan katalizörler oldu." dedi.

Çin hükümeti ise daha önce, 2023 yılı için rafine petrol ürünleri ihracat kotalarını artırarak zayıf iç talep beklentilerinin oluştuğunun sinyalini vermişti. Talep yönlü risklerin görülmesiyle yatırımcılar ise daha çekimser kalmaya başlamıştı.

Haitong Futures analistleri, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Piyasa, makro faktörlerin etkisiyle endişeli olmayı sürdürüyor." değerlendirmesinde bulundu.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva ise küresel büyümenin itici gücü olan Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ve Çin'de faaliyetlerin zayıflaması nedeniyle küresel ekonominin büyük bir kısmının 2023'te zor bir yıl geçireceği uyarısında bulunmuştu.

Fed ise her biri 75 baz puanlık art arda dört artışın ardından aralık ayında faiz oranlarını 50 baz puan (bps) artırmış ve Fed'in faiz artırımlarını yoğunlaştırması sebebiyle yakıt tüketiminin azalabileceği beklentileri artmıştı.

Dolar endeksi ise bir önceki seansta yükselişe geçtikten sonra çarşamba günü soğuma gösterdi. Daha güçlü bir dolar, diğer para birimlerini elinde bulunduranlar için petrolü daha ucuz hale getirdiğinden genellikle fiyatlarda düşüş yaşanmasını destekleme eğiliminde bulunuyor.

Reuters'ın pazartesi günü yaptığı ön ankete göre ise ABD ham petrol stoklarının 2,2 milyon varil arttığı ve damıtılmış ürün stoklarının ise azaldığı görüldü.

Endüstri grubu Amerikan Petrol Enstitüsü'nün ise ABD ham petrol stoklarına ilişkin resmi verileri çarşamba günü açıklaması bekleniyor. 

ABD Enerji Bakanlığı'nın istatistik kolu olan Enerji Enformasyon İdaresi ise kendi verilerini perşembe günü açıklayacak.

REKLAMI KAPAT X