Brent petrolde faiz artışı endişesiyle düşüş hızlandı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrolde faiz artışı endişesiyle düşüş hızlandı
Doviz.com
22.02.2023 13:24

Brent petrol, Fed'in gelecek dönemde yapacağı faiz artışları hakkında ipucu vermesi beklenen toplantı tutanakları öncesinde faiz oranlarının artacağı ve yakıt talebinin azalacağı beklentisiyle düşüşünü hızlandırdı.

Brent petrol, bugün saat 13:15 itibarıyla %1,42 düşüşle 81,87 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise %1,64 düşüşle 75,11 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Merkez Bankası (Fed), çarşamba günü son toplantısının tutanaklarını açıklayacak. Bu tutanaklardan yatırımcılar yetkililerin faiz oranlarını gelecekte ne kadar yükseltebileceğine yönelik ipuçları görmeyi bekleyecek.

Yüksek faiz oranları, doları yükseltme eğiliminde olup, dolar cinsinden petrolü diğer para birimlerine sahip alıcılar için daha pahalı hale getirmektedir.

Ancak dünyanın en büyük petrol tüketicisi olan ABD'den gelen diğer ekonomik raporlar da bazı rahatsız edici işaretler gösterdi. Buna göre, ikinci el konut satışları, ocak ayında Ekim 2010'dan bu yana en düşük seviyesine gerileyerek 12. aylık düşüşünü yaşadı ve bu 1999'dan bu yana görülen en uzun düşüş serisi oldu.

Vortexa'nın APAC analisti Serena Huang ise artan resesyon endişelerinin petrol fiyatlarını sınırladığını ancak piyasanın özellikle Çin'den gelen benzin ve jet yakıtı talebi nedeniyle istikrarlı olmaya devam ettiğini söyledi.

Salı günü Reuters analistleri tarafından yapılan bir anket ise ABD ham petrol stoklarında bir artış olduğunu ve bunun talep endişelerini daha da kötüleştirdiğini gösterdi.

Ancak, küresel arzın sıkılaşacağı beklentisi ve Çin'in artan talebi karamsar havanın hafiflemesine yol açtı. 

Analistler ayrıca yeni rafinerilerin faaliyete geçmesiyle Çin'in petrol ithalatının 2023 yılında rekor seviyeye ulaşmasını bekliyor.

Bu durum, hükümetin neredeyse üç yıldır insanları evde tutan Sıfır Covid politikasını sona erdirmesinin ardından gezginlerin tatil yerlerine akın etmesiyle, Çin'in turizm pazarının bu yıl gelişmesinin beklendiği bir döneme denk geliyor.

ANZ Bank emtia stratejisti Daniel Hynes ise çarşamba günü yayınladığı bir notta, devlete ait PetroChina ve Unipec'in önümüzdeki ay ABD'den petrol ithal etmek için yaklaşık 20 milyon varil ham petrole denk gelen 10 süper tanker rezervasyonu yapmasını Çin'in artan talebinin işareti olarak gösterdi. 

REKLAMI KAPAT X