Brent petrolde haftalık kayıp %5'i aştı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrolde haftalık kayıp %5'i aştı
Doviz.com
03.02.2023 11:45

Brent petrol, piyasaların Çin'deki yakıt talebinin toparlandığına dair daha fazla işaret beklediği haftada merkez bankalarının faiz kararları sonrasında %5'in üzerinde kayıp yaşıyor.

Brent petrol, bugün saat 11:45 itibarıyla %0,85 düşüşle 81,47 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise %0,34 düşüşle 75,62 seviyesinden işlem görüyor.

Bu hafta şimdiye kadar brent petrol %5'ten fazla düşerek bir önceki haftada yaşadığı %1'lik kaybı genişletti. Bu haftaki gerilemede ise merkez bankalarının faiz kararları ve dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olan Çin'deki yakıt talebinin toparlanmasına ilişkin endişeler etkili oldu.

ANZ analistleri, Ay Yeni Yılı tatilinin ardından Çin'in en büyük 15 şehrinde trafiğin keskin bir artış yaşadığını belirtirken, bu gelişmenin talep yönlü beklentileri iyileştirmede yetersiz kaldığını söyledi.

Covid-19 kısıtlamalarının hafifletilmesinin ardından Çin'de ekonomik toparlanma beklentisi, emtiayı diğer para birimlerine sahip olanlar için daha ucuz hale getirmiş ve şimdiye kadar petrol piyasasını desteklemişti.

Ancak, Çin'de kapanmaların oluşturduğu ekonomik toparlanma beklentisinin ekonomiye yansımasının görülmemesi sebebiyle özellikle son iki haftada petrol fiyatlarının düşüşü hızlandı.

OANDA analisti Edward Moya ise paylaştığı bir notunda, "Piyasalar, petrol talebindeki görünümde Çin'in yeniden açılmasının sorunsuz olacağına ve ABD'nin ekonomik büyüme ivmesinin hızla bozulmayacağına dair net bir işarete ihtiyaç duyuyor." ifadelerini kullandı.

ABD Merkez Bankası ise bir yıl süren agresif artışların ardından daha ılımlı bir faiz artışına geçiş yaptı. Ancak politika yapıcılar, borçlanma maliyetlerinde devam eden artışlara ihtiyaç duyulacağını vurguladı.

Faiz artışlarının devam etmesi beklentisiyse dolarla fiyatlanan emtialar üzerinde satış baskısının yoğunlaşmasına sebep oldu.

Phillip Nova piyasa analisti Priyanka Sachdeva, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "2023'te yapılacak faiz artışlarının ABD ve Avrupa ekonomileri üzerinde baskı yaratarak küresel ham petrol talebini azaltması konusunda endişeliyiz." dedi.

Yatırımcılar ise petrol fiyatlarındaki bu son geri çekilmenin devam edip etmeyeceğini görmek için Avrupa Birliği'nin 5 Şubat'ta Rus rafine ürünlerine getireceği yasakla ilgili gelişmeleri yakından izleyecek.

REKLAMI KAPAT X