Brent petrolde haftanın ilk gününde satışlar hızlandı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrolde haftanın ilk gününde satışlar hızlandı
Doviz.com
06.03.2023 13:51

Brent petrol, Çin'in bu yılki ekonomik büyüme hedefini beklenenin altında %5 olarak belirlemesinin ardından yatırımcıların ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell'ın bu hafta yapacağı açıklamaları temkinli bir şekilde beklemesiyle pazartesi gününe kayıpla başladı.

Brent petrol, bugün saat 13:45 itibarıyla %1,39 artışla 84,64 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise %1,56 düşüşle 78,44 seviyesinden işlem görüyor. Her iki kontrat da cuma günü 1 dolardan fazla artış göstermişti.

Petrol piyasası analiz sağlayıcısı Vanda Insights Kurucusu Vandana Hari, "Ham petrol, Çin'in yeniden açılmasına ilişkin iyimserlik ile şahin bir Fed'in ABD ekonomisine zarar vermesine ilişkin tedirginlik arasında kalmaya devam ediyor." dedi.

Çin'in ise pazar günü açıkladığı ve yakından izlenen büyüme görünümü, geçen yılki %5,5'lik gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) büyüme hedefinden daha düşük gerçekleşti. GSYİH geçen yıl sadece %3 oranında büyürken, politika yapıcılar 2023 yılı için %6'ya varan bir büyüme beklediklerini açıklamıştı.

Başbakan Li Keqiang ise pazar günü yaptığı açıklamada, Çin'de istikrarlı büyümenin temelinin sağlamlaştırılması gerektiğini, yetersiz talebin belirgin bir sorun olmaya devam ettiğini ve özel yatırımcıların ve işletmelerin beklentilerinin istikrarsız olduğunu söyledi.

Son olarak iki kaynağın Reuters'a, Birleşik Arap Emirlikleri'nin OPEC'ten ayrılmayı düşündüğüne dair piyasada yayılan bir haberin doğru olmadığını söylemesinin ardından ise her iki ham petrol göstergesi de cuma günü değer kazanmıştı.

Ancak petrol fiyatları, yeni haftaya küresel merkez bankaları artan enflasyon korkusuyla politikalarını sıkılaştırabileceği endişeleriyle geri çekilerek başladı.

Yatırımcılar ise geçen yılki agresif faiz artışlarının ardından daha küçük miktarlarda da olsa faiz artışlarının devam edebileceğini fiyatlamaya başladı.

Petrol fiyatlarının kısa vadeli seyrinde ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell'ın salı ve çarşamba günü Kongre'de yapacağı açıklamaların ardından bir hareketlilik oluşması bekleniyor.

Petrol piyasası üzerinde etkili olması beklenen bir diğer gelişme ise ABD'nin gelecekteki faiz artışları için ipucu vermesi beklenen ve cuma günü açıklanacak olan şubat ayı istihdam raporu olacak. Bu gelişmelerin ardından ise gelecek hafta açıklanacak şubat ayı enflasyon raporu küresel piyasalarda yakından izlenecek.

REKLAMI KAPAT X