Brent petrolde Irak primi: Güncel akaryakıt fiyatları

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrolde Irak primi: Güncel akaryakıt fiyatları
Doviz.com
30.03.2023 14:09

Yatırımcıların Irak’ın petrol ihracatına ilişkin gelişmeleri yakından takip ettiği bir dönemde brent petrol perşembe günü yükselişini sürdürüyor.

Brent petrol, bugün saat 14:00 itibarıyla %1,43 artışla 78,53 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise %1,08 artışla 73,76 seviyesinden işlem görüyor.

Üreticiler Kuzey Irak'ta birkaç petrol sahasında üretimi azaltırken, yakında daha fazla kesinti gerçekleşebileceğini bildirdi. Arz yönlü bu gelişme ise petrol fiyatlarının yükselmesine sebep oldu.

Ancak Citi analistleri, perşembe günü yaptıkları açıklamada, petrol fiyatlarındaki Irak priminin beklenenden daha kısa sürede ortadan kalkabileceğini söyledi.

Citi analistleri, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Irak'ın iç siyasetindeki değişiklikler çok yakında kalıcı bir siyasi çözüme kavuşabilir. Böylelikle petrol akışı günde yaklaşık 200.000 varil (bpd) artabilir.” değerlendirmesinde bulundu.

ABD’den gelen son veri ise ham petrol stoklarında beklenmedik bir düşüş yaşandığını gösterdi. Stoklardaki bu düşüş ise ithalatın iki yılın en düşük seviyesine gerilediğine işaret ederek petrol fiyatlarını yukarı yönlü destekleyen bir diğer önemli katalizör oldu.

Buna göre, ham petrol stokları 24 Mart'a kadarki haftada 7,5 milyon varil düşüşle 473,7 milyon varile geriledi. Reuters anketinde analistlerin beklentisi ise 100.000 varil artış gerçekleşmesi yönündeydi.

National Australia Bank analistleri de petrol fiyatlarındaki yükselişle ilgili, ikinci çeyreğin sonunda talepte yaşanabilecek mevsimsel bir güçlenmenin petrol fiyatlarını mevcut seviyelerden yukarı çekebileceğini bildirdi.

Dünyanın önde gelen finans şirketlerinden Barclays ise 2023 yılına yönelik Brent ve Batı Teksas petrolleri için fiyat beklentisini açıkladı.

Buna göre, brent petrolünün 2023 yılının ikinci çeyreğinde 89 dolar olacağını öngören Barclays, üçüncü ve dördüncü çeyrek beklentilerini ise 96 ve 98 dolar olarak duyurdu.

Batı Teksas (WTI) petrolünde ise fiyatların 2023 yılının ikinci çeyreğinde 83 dolar ve üçüncü çeyreğinde 91 dolar, dördüncü çeyreğinde ise 103 dolar olmasının beklendiği paylaşıldı.

Petrol fiyatlarındaki fiyat değişimlerinin ve beklentilerin ardından birçok vatandaş ise benzin ve motorin fiyatlarında herhangi bir zam olup olmadığını merak etmeye başladı.

Brent petrol fiyatlarındaki son yükselişin ardından piyasada benzin ve motorin grubuna yönelik herhangi bir zam ya da indirim haberi bulunmazken, illere göre güncel akaryakıt fiyatlarını buradan öğrenebilirsiniz.

REKLAMI KAPAT X