Brent petrol, AB'nin Rus petrolüne tavan fiyat sınırlaması getirmesinin ardından Rusya'nın üretimde kesintiye gidebileceği endişelerinin artmasıyla haftanın son gününde yükselişe geçti.
Brent petrol, bugün saat 11:00 itibarıyla %1,64 artışla 82,31 seviyesinden işlem görüyor.
ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise %1,16 artışla 78,39 seviyesinden işlem görüyor.
Her iki kontrat da haftanın son gününde ikinci haftalık kazancını elde etme yolunda yükseliş hareketini sürdürüyor.
Piyasalar, Avrupa Birliği ve G7 ülkelerinin 5 Aralık'tan itibaren Rus ham petrolüne yaptırım ve fiyat sınırlaması getirmesinin ardından Rusya'nın petrol ihracatının aralık ayında bir önceki aya göre %20 düşmesini bekliyor.
RIA haber ajansının Başbakan Yardımcısı Alexander Novak'a dayandırdığı bir habere göre ise Rusya’nın ham petrol ve petrol ürünlerine getirilen fiyat sınırlamalarına destek veren ülkelere satışı durdurarak karşılık vermesi sebebiyle üretimde 2023 yılının başlarından itibaren %5 ila %7 oranında kesintiye gidilmesi bekleniyor.
OANDA analisti Edward Moya da, fiyatlardaki yükselişle ilgili "Ham petrol fiyatları, Moskova'nın Rus petrolüne getirilen fiyat sınırlamasına vereceği yanıtı bekleyerek yükseliyor." değerlendirmesinde bulundu.
Üretimdeki kesinti beklentileri ayrıca ABD'de en yoğun tatil seyahatlerinin yaşanmasının beklendiği bir dönemde kış fırtınası nedeniyle iki gün içinde 4.400'den fazla uçuşun iptal edilmesinin ardından geldi.
Perşembe günü ABD'de uçuşların iptal edilmesiyle birlikte petrol fiyatları düşüşe geçerken, kar fırtınasının ise sürücülerin Noel ve yeni yıl boyunca seyahat etme planlarını da azaltarak benzin tüketimini azaltması bekleniyor.
Ancak talep yönlü endişelere rağmen arz tarafında gerçekleşebilecek olası bir kesinti piyasalarda daha baskın gelerek fiyatların yükselmesini sağladı.
Enerji Enformasyon İdaresi ise ithalatın keskin bir şekilde düşmesiyle ABD ham petrol stoklarının beklenenden daha fazla düştüğünü ve stokların 1,7 milyon varillik düşüş tahminlerine karşın 5,9 milyon varil azalarak 418,2 milyon varile gerilediğini açıkladı.
Stoklarda yaşanan düşüş ise petrol fiyatlarının yükselişine destek olan diğer bir önemli faktör oldu.
Ancak analistler, dünyanın iki numaralı petrol tüketicisi Çin'de artan Covid-19 vakaları, küresel olarak daha fazla faiz artışına ilişkin endişeler ve yakıt tüketimini sınırlayan durgunluk riskinin petrol fiyatları üzerindeki artışın sınırlı kalmasına sebep olduğunu belirtiyor.