Brent petrolde rüzgar tersine döndü

Okuma Süresi: 1 Dakika
Brent petrolde rüzgar tersine döndü
Doviz.com
29.03.2023 14:49

Brent petrol, Irak arzının sıkılaşmasına ilişkin endişelerin artış göstermesi ve küresel bankacılık krizine ilişkin korkuların yatışmasıyla birlikte iki hafta önce indiği dip seviyelerden sonra yükselişini hızlandırdı.

Brent petrol, bugün saat 14:45 itibarıyla %0,69 artışla 78,92 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise %1,24 artışla 74,11 seviyesinden işlem görüyor.

Analistler, fiyatlardaki yükselişte özellikle küresel petrol talebine ilişkin belirsizliğin yerini arz endişelerine bırakmasının etkili olduğunu bildirdi.

Buna göre, Kerkük-Ceyhan petrol boru hattında petrol akışının durduğuna ilişkin haberler, arz yönlü endişeleri artırırken, Türkiye ile Irak arasında Paris merkezli Uluslararası Ticaret Odası Tahkim Merkezi nezdinde görülen dava nedeniyle petrol akışı sekteye uğramıştı.

ABD’de bankacılık krizinin başladığı Silicon Valley Bank'ın kredi ve mevduatlarının First Citizens Bank tarafından devralınması ise bankacılık sistemine ilişkin endişeleri yatıştırarak petrol fiyatlarındaki yükselişi destekleyen bir diğer önemli gelişme oldu.

Dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD’nin ticari ham petrol stoklarında yaşanan düşüş ise ülkede talebin güçlü seyrettiğine işaret etti.

Amerikan Petrol Enstitüsü, ülkenin ham petrol stoklarında geçen hafta önceki haftaya göre 6 milyon 76 bin varil düşüş tahmin edildiğini açıkladı. Piyasa beklentisi ise 187 bin varil artış olacağı yönündeydi.

ABD Enerji Enformasyon İdaresi'nin resmi stok verileri ise bugün açıklanacak.

REKLAMI KAPAT X