Brent petrol, Rusya ve Suudi Arabistan'dan gelen açıklamalar ile doların hareketli seyri karşısında yön bulmaya çalışırken, analistler ise brent petrolde takip edilecek kritik seviyeleri paylaştı.
Petrol fiyatları üzerinde, küresel piyasalarda son iki ayın en yüksek seviyesine yaklaşan dolar ile bir sonraki OPEC+ toplantısı öncesinde Rusya ve Suudi Arabistan'dan gelen çelişkili mesajlar etkili oldu.
Buna göre, brent petrolün varil fiyatı bugün saat 15.00 itibarıyla yüzde 0,99 artışla 76,80 dolar seviyesinden işlem görüyor.
Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili de yüzde 1,04 artışla 72,56 dolardan işlem görüyor.
Emtia analistleri ise brent petrolde teknik olarak 75,97 ile 75,79 dolar aralığının destek bölgesi olarak izlenebileceğini belirtti.
“Petrol fiyatları 80 doların üzerine çıkabilir”
Bu öngörüler öncesinde Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak ise perşembe günü yaptığı açıklamada, OPEC+ grubunun bir sonraki toplantısında yeni bir petrol üretim kesintisi kararına gitmesinin pek muhtemel olmadığını söylemişti.
Novak, petrol fiyatlarının varil başına 80 doların biraz üzerinde olacağını ve talebin yaz aylarında artmayı sürdüreceğini tahmin ettiğini belirterek, görevlerinin fiyatları şişirmek değil hem üretici hem de tüketicinin çıkarlarını sağlamak olduğunu vurguladı.
Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdulaziz bin Selman ise hafta başında petrolde satış pozisyonu açanlara "dikkatli olmaları" uyarısında bulunmuştu.
Söz konusu açıklamalar piyasa oyuncuları tarafından OPEC+ grubunun 4 Haziran'da yapılacak toplantısında fiyatları desteklemek için ek kesintilere gidebileceği tahminlerini artırarak hafta boyunca fiyatları desteklemişti.
Buna göre brent petrol aylık bazda yaşadığı kayıpların bir kısmını telafi ederek, haftalık bazda %1,37 artış gösterdi.
Doların iki ayın en yüksek seviyesine çıkması petrolü baskıladı
ABD dolarının diğer para birimleri karşısında değerini ölçen dolar endeksindeki genel yükseliş ise dolara endeksli petrolü diğer para birimlerini kullanan alıcılar için daha pahalı hale getirdi.
Bu durum ayrıca alımların azalmasına sebep olarak, fiyatların yükselişinin de baskılanmasını sağladı.