Brent petrolde tedirgin eden yükseliş

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrolde tedirgin eden yükseliş
Doviz.com
13.10.2023 17:48

ABD’nin Rus ham petrolünü belirlenen tavan fiyatın üstünde taşıdıkları gerekçesiyle Türkiye ve BAE'den iki denizcilik şirketine yaptırım kararı alması sonrasında petrol fiyatları keskin bir yükseliş kaydediyor.

İsrail ve Filistin arasındaki çatışmanın bölgeye yayılabileceği endişeleri, petrol fiyatlarının yükselişinde önemli bir faktör olarak görülürken; ABD yaptırımları da arzı sınırlamakla tehdit ederek, petrol fiyatlarının yükselişinde önemli bir katalizör görevi görüyor.

Buna göre ABD, Golden Bosphorus tankerinin sahibi YASA Holding’in bağlı olduğu Ice Pearl Navigation SA ile BAE merkezli SCF Primoyre tankerinin sahibi Lumber Marine SA şirketlerine yaptırım uygulayacağını duyurdu.

ABD Maliye Bakanlığı'nın konuyla ilgili açıklamasında ise tavan fiyat uygulamasıyla Rus hükümetinin petrol gelirlerinin azaltılmasının hedeflendiği belirtilerek, denizcilik şirketleri ve gemilerin tavan fiyata uyumunun yakından takip edileceği bildirildi.

Rusya'nın dünyanın en büyük üçüncü petrol üreticisi ve önemli bir ihracatçısı olduğu düşünüldüğünde ise daha fazla yaptırım beklentileri, küresel arzın daha da azalabileceğinin fiyatlanmasına yol açtı. Bu durum ise petrol fiyatlarının keskin bir yükseliş kaydetmesi ile sonuçlandı.

İLGİLİ MAKALE ​​​​​​​Dünyanın en büyük petrol üreticileri ve piyasaya etkileri ​​​​​​​Dünyanın en büyük petrol üreticileri ve piyasaya etkileri

OPEC 2024 petrol talebini değiştirmedi

Petrol fiyatlarının yükselişinin arkasındaki bir diğer faktör ise Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) perşembe günü yayımladığı aylık rapor oldu. Buna göre talebin 2024 yılında günde 2,25 milyon varil artacağı tahminine sadık kalan OPEC, bugünkü yükseliş ivmesine destek oldu.

Merkez bankaları daha sıkı para politikasıyla yüksek enflasyonla mücadele ederken küresel büyümenin yavaşlamasına ilişkin endişeler yılın başlarında petrol piyasaları üzerinde ağır bir baskı oluşturmuştu.

İLGİLİ MAKALE OPEC nedir?: OPEC+ grubu ile arasındaki farklar nelerdir? OPEC nedir?: OPEC+ grubu ile arasındaki farklar nelerdir?

ABD stoklarındaki artış, yükselişi önleyemedi

Enerji Enformasyon İdaresi'nin perşembe günü açıkladığı resmi verilere göre ise küresel talebe ilişkin endişeler, ABD ham petrol stoklarının geçen hafta 10 milyon varilden fazla artarak son sekiz ayın en yüksek seviyesine ulaşmasına neden oldu.

Bu faktör ise tek başına petrol fiyatlarındaki yükselişi engelleyemedi. Buna göre brent petrolün varil fiyatındaki yükseliş haftanın son işlem gününde hızlanırken, fiyatlar yeniden 90 dolar sınırına yaklaştı. ABD ham petrolü (WTI) ise yeniden 85 dolar seviyesinin üzerine çıktı.

İLGİLİ HABER Goldman, İsrail-Filistin geriliminin petrol fiyatlarına olası etkisini değerlendirdi Goldman Sachs, İsrail'deki çatışmaların ardından brent petrolün varil fiyatına ilişkin Haziran 2024'e kadar 100 dolarlık tahminini koruduğunu açıkladı.
REKLAMI KAPAT X