Brent petrolde temkinli seyir: BofA fiyat tahminini aşağı yönlü revize etti

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrolde temkinli seyir: BofA fiyat tahminini aşağı yönlü revize etti
Doviz.com
09.05.2023 13:13

Brent petrol, ABD enflasyon rakamları öncesinde piyasanın temkinli davranmasıyla önceki iki seansta elde ettiği güçlü kazançların bir kısmını geri verdi.

Brent petrol saat 13:00 itibarıyla %0,35 düşüşle 76,27 dolardan işlem görürken, ABD'nin West Texas Intermediate (WTI) petrolü ise %0,85 düşüşle 72,54 dolardan fiyatlanıyor.

Her iki kontrat da bir önceki işlem seansında %2'den fazla artış kaydetmişti.

DBS Bank analisti Suvro Sarkar ise fiyatların dengelenme arayışında olduğunu belirterek, "Petrol fiyatları son iki seansta bir miktar toparlandı, bu yüzden şimdi biraz duraklama zamanı." dedi.

Sarkar ayrıca piyasanın enflasyon verileri öncesinde temkinli olduğunu belirterek, “Net uzun pozisyonların son iki haftada keskin bir şekilde azalmasıyla, birçok tüccar zaten piyasadan çıktı, bu nedenle hacimler düşük kaldı." değerlendirmesinde bulundu.

BofA, fiyat tahminini aşağı yönlü revize etti

Bank of America analistleri ise küresel ekonomideki negatif görünüme işaret ederek, brent petrol için 2023 yılı tahminini aşağı yönlü revize etti. 

Brent petrolü için 2023 yılı ortalama fiyat tahminini 80 dolar/varil seviyesine indiren BofA, 2024 tahmini ise 90 dolar olarak korudu. 

Banka analistlerinin yaptığı değerlendirmede, OECD üyelerinin petrol talebinin er ya da geç iyileşeceğini öngördükleri de vurgulanırken, petrol piyasasının 2023'ün ikinci yarısında 1 milyon varil/gün ve 2024 yılında 0,4 milyon varil/gün civarında açık verebileceği kaydedildi.

BofA, OPEC+ grubunun üretim kısıntısını ise 0,5 veya 1 milyon varil/gün artırmaya karar vermesi halinde arz açığının derinleşebileceğini iddia etti.

Küresel petrol tüketiminde büyümenin 2023 ve 2024'te 1,2 milyon ve 1 milyon varil/gün büyümesini bekleyen BofA ayrıca OECD'nin talebinin bu yıl yüzde 0,4 ve 2024 yılında 0,2 milyon varil/gün daralacağını tahmin etti.

REKLAMI KAPAT X