Brent petrolde yükseliş hızlandı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrolde yükseliş hızlandı
Doviz.com
27.01.2023 12:16

Brent petrol, COVID-19 vakalarından kaynaklanan ölümlerin azalması sonrasında vakalarda zirvenin görüldüğüne yönelik beklentilerin artmasıyla yükselişini hızlandırdı. 

Brent petrol, bugün saat 12:15 itibarıyla %0,63 artışla 88,02 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise %1,17 artışla 81,96 seviyesinden işlem görüyor.

Her iki gösterge perşembe günü de %1'den fazla değer kazanmıştı.

Fiyatlar geçen haftaki cuma gününe kıyasla yatay seyrederken, haftanın son günlerine doğru petrol fiyataları hafta içinde yaşadığı kayıpları geri aldı. Son yükselişini sürdürmesi durumunda petrol fiyatları ayrıca art arda üçüncü haftalık kazancını elde etmiş olacak.

ABD'de son olarak petrol stokları beklentilerin altında bir büyüme kaydetti. Stoklardaki bu yavaş artış, fiyatlarda yükseliş yaşanmasını sağladı. 

Petrol fiyatlarındaki yükselişte bir diğer katalizör ise Çin'in yeniden açılması oldu. Çin'in bu hamlesi küresel petrol talebinin canlanacağı beklentilerini de artırdı. 

CMC Markets analisti Tina Teng, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Çin'in yeniden açılmasının talep görünümünü artırmada hala en kritik faktör olduğunu söyledi.

Çin'deki kritik COVID-19 vakaları, bu ayın başındaki zirveye göre %72 azalırken, hastanelerdeki COVID-19 hastaları arasındaki günlük ölümler zirveye göre %79 düşüş gösterdi. Bu veriler ise Çin ekonomisinin normalleştiğine işaret ederek, petrol talebinde toparlanma beklentilerini artırdı.

Ancak, OANDA kıdemli piyasa analisti Edward Moya, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Birçok yatırımcı önümüzdeki haftanın iki büyük olayı olan OPEC+ grubunun üretimle ilgili toplantısını ve FOMC kararında neler olacağını görmek için bekleyeceğinden, petrol haftayı bitirmek için önemli bir hamle yapmakta zorlanabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Fed'in önümüzdeki hafta açıklayacağı faiz kararı küresel piyasaların odak noktası olurken, petrol fiyatlamaları üzerinde de geçmiş dönemlerde hareketlilik yaşanmasına sebep olmuştu.

Ülkede enflasyonun düşmesi sonrasında ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ise son toplantıda aldığı 50 baz puan yerine 25 baz puanlık bir artışa gitmesi bekleniyor.

OPEC+ delegeleri de jet yakıtı ve dizele yönelik güçlü talebin ham petrol fiyatlarını desteklediği bir ortamda, ham petrol üretim seviyelerini gözden geçirmek üzere önümüzdeki hafta bir araya gelecek.

Son olarak OPEC+ grubu, piyasalardaki istikrarın korunması doğrultusunda aldığı üretimi kasım ayından itibaren günlük 2 milyon varil azaltma kararını sürdüreceğini açıklamıştı.

REKLAMI KAPAT X