Brent petrol, artan Covid vakalarının etkisiyle dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olan Çin'de talep görünümünün belirsizleşmesiyle sert bir düşüş yaşadı.
Brent petrol, bugün saat 12:15 itibarıyla %2,13 düşüşle 82,20 seviyesinden işlem görüyor.
ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise %2,70 düşüşle 76,83 seviyesinden işlem görüyor.
Çin'de artan Covid-19 vakalarının dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısının yakıt talebinde toparlanma umutlarını azaltmasıyla petrol fiyatları perşembe günü sert bir şekilde düştü.
Çin dünyanın en katı Covid politikasını gevşetmeye başlarken, başta ABD olmak üzere bazı ülkelerin Çinli ziyaretçiler için yeni seyahat kısıtlamaları koymaları piyasalardaki talep görünümünü yeniden tehdit etti.
IG stratejisti Jun Rong Yeap, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Çin'deki virüs durumunun netlik kazanmaması, çeşitli ülkelerden bazı yeni seyahat kısıtlamalarının gelmesine yol açtı. Bu da piyasalardaki önceki iyimserliği azalttı." ifadelerini kullandı.
Jun Rong Yeap ayrıca "2023'e doğru ilerlerken, petrol fiyatlarının toparlanma şansı var ancak bu yine de Çin'in yeniden açılma hızına ve piyasa katılımcılarının daha sıkı merkez bankası politikalarına karşılık büyüme risklerini fiyatlayıp fiyatlamadıklarına bağlı olacak." dedi.
Fed ise sıkı bir iş gücü piyasasında yaşanan fiyat artışlarını sınırlamaya çalışırken, petrol piyasaları da bunun sonucu olarak ABD'de bir başka faiz artışı beklentileriyle geriledi.
Amerikan Petrol Enstitüsü rakamlarına atıfta bulunan piyasa kaynaklarına göre ise ABD'de ham petrol stokları 23 Aralık'ta sona eren haftada yaklaşık 1,3 milyon varil düşüş gösterdi.
Ancak bu düşüş analistlerin 1,5 milyon varillik düşüş tahminlerinin oldukça altında gerçekleşti ve bu da fiyatlarda düşüş yaşanmasına sebep oldu. ABD hükümetinin haftalık resmi verileri ise bugün ilerleyen saatlerde açıklanacak.
Ayrıca, boru hattı operatörü TC Energy, Keystone boru hattının bu ay meydana gelen bir sızıntının ardından kapatılan kısmını yeniden başlatmak için çalıştığını söyledi. Bu da arz yönünde gerçekleşen sıkıntıların hafiflediğine işaret ederek fiyatlardaki düşüşü destekledi.
Ancak, Kuzey Kutbu'nun donması bazı petrol rafineri tesislerinin devre dışı kalmasına sebep olarak fiyatlardaki düşüşü sınırladı.
Ayrıca fiyatlardaki düşüşü kısıtlayan bir diğer faktör ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 1 Şubat'tan itibaren beş ay boyunca Batı'nın fiyat sınırlamasına uyan ülkelere ham petrol ve petrol ürünlerinin ihracatını yasaklaması oldu.