Brent petrol, Çinli sağlık yetkililerinin Covid-19 kısıtlamalarını hafifletme kararı almasının ve dolar endeksindeki gerilemenin ardından sert bir yükseliş gerçekleştirdi.
Brent petrol, bugün saat 12:30 itibarıyla %2,38 artışla varil başına 95,90 seviyesinden işlem görüyor.
ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol, %2,51 artışla 88,64 seviyesinden işlem görüyor.
Dolar endeksi ise, beklentilerin altında gelen ABD enflasyon verisi sonrasında 107,5038 seviyesinden işlem görüyor.
Çin'de hafifletilen kısıtlamalar, gelen yolcular için karantina sürelerinin iki gün kısaltılmasının yanı sıra, enfekte yolcuları getiren havayollarına uygulanan cezanın kaldırılmasını da içerdi. Ayrıca, uluslararası yolcular ve Covid-19 hastaları ile temas eden kişiler için karantina süresinin de 21 günden 10 güne indirileceği de bildirildi.
SPI Asset Management Yönetici Ortağı Stephen Innes, “Petrol piyasaları için kilit nokta, hükümetin “Sıfır-Covid” politikasında gevşeme göstermesi oldu. Piyasalar, gelişmeleri yakından izlemeye devam edecektir." dedi.
Innes ayrıca, “Sıfır-Covid politikasının gevşemesine yönelik hamleler, petrol piyasalarında yeni zirvelerin görülmesini sağlayabilir. Zira karantinalar, ekonomik aktivitelerden daha çok petrol fiyatlarına zarar veriyordu.” değerlendirmesinde bulundu.
Ayrıca, beklenenden daha ılımlı gelen ABD enflasyon verisinin ardından Fed'in faiz artışlarını yavaşlatacağı beklentileri de kuvvetlenerek, dolar endeksinin yaklaşık üç ayın en düşük seviyesine inmesine sebep oldu.
Zayıflayan ABD doları da, emtiayı diğer para birimlerine sahip alıcılar için daha ucuz hale getirerek, petrol fiyatlarındaki yükselişi destekledi.
Yine de petrol fiyatları, ABD petrol stoklarındaki artışın da etkisiyle haftalık yaklaşık %2'den fazla değer kaybına hazırlanıyor.
Haftanın ilk günlerinde Çin'in artan Covid-19 vakaları, bu yılın başlarında seviyelerden bu yana en yüksek seviyeye çıkmıştı. Hem Pekin hem de Zhengzhou rekor günlük vakalar bildirmişti.
ANZ Research analistleri, paylaştıkları bir notta, “Çin’de meydana gelen Covid-19 vakalarındaki artış, insanların karantinaya yakalanma riskinden kaçmak istemesiyle, Çin genelinde seyahatlerin durmasına yol açtı.” dedi.
Çinli vatandaşların çekimser kalmasına sebep olan bu karantinaların kalkması ise, başta petrol fiyatları olmak üzere ülkenin genel ekonomik görünümü için de olumlu bir gelişme olarak değerlendirildi.