Hindistan’ın kötü hava şartları ve artan gübre fiyatlarına bağlı olarak 13 Mayıs 2022’de duyurduğu buğday ihracatı yasağı devam ederken bu durum dünya piyasalarına yansıdı.
Almanya Tarım Bakanı Cem Özdemir, Hindistan’ın kararı hakkında “Herkes ihracat yasağı uygulamaya başlarsa bu durum krizi daha da kötüleştirir” demişti.
Ukrayna’daki savaşın yol açtığı dünya çapındaki buğday krizinin hafifletilmesi için devreye giren Uluslararası Para Fonu (IMF) Hindistan’ın bu krizde önemli bir rol oynadığını söyleyerek yasağı gözden geçirmelerini talep etti.
Dünyanın en büyük ikinci buğday üreticisi olan Hindistan’ın Ticaret Bakanı Piyush Goyal, buğday ticaretinde yüzde 1’lik katılımı nedeniyle aldıkları kararın dünya piyasalarını etkilemeyeceğini savundu. Ancak Hindistan, komşu ülkelere ihtiyaç duymaları halinde buğday ihracatının mümkün olduğunu ifade etti.
Her ne kadar Hindistan büyük bir buğday ihracatçısı olmasa da söz konusu yasağın Chicago’da işlem gören buğday fiyatlarının yüzde 6 artmasına yol açması ise dünya piyasalarını endişelendirdi.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesiyle birlikte yaşanılan gıda krizi buğday fiyatlarının da artmasına neden olmuştu. Ayrıca buğdayın, savaş sebebiyle dünyanın en büyük ihracatçılarından biri olan Ukrayna’dan çıkarılamaması buğday krizinin küresel bir krize yol açacağı yönündeki endişeleri artırmıştı.