Chevron grevi sonrası Avrupa’da doğal gaz fiyatlarında sert yükseliş

Okuma Süresi: 1 Dakika
Chevron grevi sonrası Avrupa’da doğal gaz fiyatlarında sert yükseliş
Doviz.com
08.09.2023 14:02

Avrupa'da doğal gaz fiyatları, dünyanın en büyük sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ihracatçılarından biri olan Avustralya'daki Chevron grevinin ardından yüzde 10'dan fazla yükseldi.

Avustralya’da Chevron’a ait LNG tesislerinde çalışanların greve gitmesi, Avrupa’da doğal gaz fiyatlarını yükseltti.

Avrupa’da derinliği en fazla olan Hollanda merkezli sanal doğal gaz ticaret noktası TTF’de işlem gören ekim vadeli gaz kontrat fiyatı, dün 32,75 eurodan kapandı. Gaz fiyatları bugün yüzde 10,5 yükselerek 36,2 eurodan işleme açıldı.

Chevron’un Avustralya’daki LNG tesisleri, küresel LNG arzının yaklaşık yüzde 5’ini sağlıyor.

Avustralya, geçen yılki 80,9 milyon ton LNG ihracatıyla dünyanın en büyük ihracatçısı konumunda bulunurken küresel LNG ticaretinden yüzde 20,1 pay almıştı.

Avrupa'nın LNG bağımlılığı arttı

Avustralya’nın Avrupa’ya doğrudan LNG tedariki kısıtlı olsa da, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın ardından kıtaya Rus gazı arzının büyük ölçüde azalmış olması, Avrupa’nın LNG bağımlılığını artırdı.

Bu nedenle, küresel LNG piyasalarında oluşan arz endişeleri, Avrupa’daki gaz fiyatlarını doğrudan etkiliyor ve mevcut riskler, fiyatlarda dalgalanmaya yol açıyor.

İLGİLİ HABER Tarihi anlaşma: Türkiye ilk kez sınır komşusu olmayan bir Avrupa ülkesine doğal gaz ihraç edecek Türkiye'den Macaristan'a doğal gaz ihracatı yapılması konusunda iki ülke arasında anlaşma sağlandı. Anlaşma ile Türkiye, ilk kez sınır komşusu olmayan bir Avrupa ülkesine boru hatlarıyla gaz ihracatı gerçekleştirmiş olacak.
REKLAMI KAPAT X