Çin'in talep endişeleri nedeniyle yatırımcılar kâr ederken petrol fiyatları düşüyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Çin'in talep endişeleri nedeniyle yatırımcılar kâr ederken petrol fiyatları düşüyor
Doviz.com
10.10.2022 10:53

Dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olan Çin'de ekonomik faaliyetlerin yavaşladığına dair bir raporun küresel yakıt talebinin düşeceğine dair endişeleri yeniden alevlendirmesinin ardından yatırımcıların kar elde etmesiyle brent petrol pazartesi günü düşerek beş günlük kazançlarını geri verdi.

Brent petrol fiyatı yüzde 0,5 düşüşle varil başına 95,50 dolardan işlem görüyor.

SPI Asset Management Genel Müdürü Stephen Innes bir notunda, "Petrol, Çin'in ekonomik zayıflığı, ABD para politikasının sıkılaştırılması ve Biden yönetiminin SPR müdahalesinin üçlü darbesini alıyor," dedi.

Innes, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC+ olarak bilinen Rusya dahil müttefiklerinin geçen hafta üretim hedeflerini günlük 2 milyon varil düşürme kararına yanıt olarak önümüzdeki ay ABD Stratejik Petrol Rezervi'nden ek salım yapılması olasılığına atıfta bulundu. 

Brent ve WTI, kesintinin açıklanmasının ardından mart ayından bu yana en büyük yüzdelik artışlarını kaydetti.

Avrupa Birliği'nin Rus petrolüne uygulayacağı ambargo öncesinde gelen OPEC+ kesintileri, zaten sıkışık olan piyasada arzı sıkıştıracak. AB'nin Rus ham petrolü ve petrol ürünlerine yönelik yaptırımları sırasıyla aralık ve şubat aylarında yürürlüğe girecek.

"Ancak, AB petrol yasağı ve G-7 fiyat sınırı nedeniyle Rus petrol arzının nasıl gelişeceği ve kötüleşen makro tablo göz önüne alındığında talep görünümü de dahil olmak üzere piyasada hala pek çok belirsizlik var."

Banka ve aracı kurum analistleri ham petrol fiyat tahminlerini yükseltti ve Brent'in önümüzdeki aylarda varil başına 100 doların üzerine çıkmasını beklediklerini belirtti.

Konuyla ilgili bilgi sahibi kaynaklara göre, Suudi Arabistan devlet petrol şirketi Saudi Aramco, üretimde söz verilen kesintilere rağmen, en az beş Kuzey Asyalı müşterisine kasım ayında tam kontrat hacminde ham petrol alacaklarını söyledi.

Bu durum, en azından OPEC'in en büyük üreticisi olarak açıklanan indirimlerin büyük bir kısmını üstlenecek olan Suudi Arabistan'dan ham petrol alan Asyalı alıcılar için fiziksel petrol arzında çok az değişiklik olduğunu gösterecek.

REKLAMI KAPAT X