Elektrikli araçlardan paladyum rallisine ağır darbe

Okuma Süresi: 2 Dakika
Elektrikli araçlardan paladyum rallisine ağır darbe
Doviz.com
27.01.2023 15:37

Analistler, elektrikli araçların yaygınlaşması sonrasında artan arz ve durgun talep nedeniyle son yıllarda hızlanan paladyum rallisinin sona ermekte olduğunu söyledi.

Bir zamanlar en ucuz değerli metal olan paladyum, 2016'da ons başına 500 doların altındayken geçtiğimiz mart ayında 3.400 doların üzerine çıkarak platin ve altını geride bıraktı.

Ralliye güç veren, sıkılaşan emisyon standartlarını karşılamak için araç başına daha fazla paladyuma ihtiyaç duyan otomobil üreticilerinin artan talebiydi. Ancak otomobil üretimindeki sorunlar, bu durumu değiştirmeye başladı.

Paladyuma ihtiyaç duymayan elektrikli araç (EV) pazar payı büyürken; içten yanmalı motorlu araçlarda üretim tarafında yaşanan sıkıntılar paladyuma olan talebi de azalttı. 

Bu gelişmelerle paladyumun onsu ise 1.700 dolar seviyesine indi.

Bank of America analisti Michael Widmer ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Fiyatların her yıl kademeli olarak düştüğünü görüyoruz. Paladyum tek yönlü bir ürün. Talebin neredeyse %90'ı otomobil endüstrisine dayanıyor." ifadelerini kullandı.

Macquarie analistleri ise fiyatların 2027 yılında ons başına ortalama 1.150 dolar olacağını tahmin ettiklerini bildirdi.

Morgan Stanley analistleri ise otomobil üreticilerinden gelen talebin 2022 ile 2027 yılları arasında yaklaşık 400.000 ons düşeceğini, araçların geri dönüşümünden gelen arzın ise 1,2 milyon ons artacağını düşündüklerini belirtti. 

Kısa vadeli yukarı yönlü hareketleri göz ardı etmek için henüz erken olduğunu da belirten analistler, otomobil üreticilerinin talebinin bu yıl ve önümüzdeki yıl artacağını ve 2025 yılına kadar paladyumda arz fazlası olmayacağını söyledi.

REKLAMI KAPAT X