Fed endişeleri brent petrol fiyatlarını baskılıyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Fed endişeleri brent petrol fiyatlarını baskılıyor
Doviz.com
21.02.2023 13:21

Brent petrol, son dönemdeki toparlanma hareketinin ardından Fed'in faiz artışlarında şahin bir tutum sergileyebileceği endişeleriyle salı günü geri çekildi.

Fed’in, şahin tutumunu sürdüreceğine ilişkin beklentiler, talep endişelerini artırarak fiyatlarda düşüşe sebep olurken, doların son dönemlerde toparlanma göstermesi de dolarla fiyatlanan petrol fiyatları üzerindeki baskıyı artırdı. 

Analistler ise fiyatlardaki düşüşte en önemli faktörün ABD Merkez Bankası'nın (Fed) gelecek dönem para politikasında izleyeceği yola ilişkin belirsizlikler olduğunu belirtti.

Analistler ayrıca enflasyonist baskıların artmasıyla Fed yetkililerinin sözle yönlendirmelerinde "şahin tutumlarını" sertleştirdiğine dikkati çekerek, Fed'in yarın açıklanacak toplantı tutanaklarının gelecek dönem para politikası adımlarına ilişkin önemli ipuçları vermesinin beklendiğini ifade etti.

Bankanın şahin tutumunu sürdüreceğine ilişkin beklentiler ise talep endişelerini artırarak fiyatların düşüşüne neden oldu.

Öte yandan, dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin'de petrol talebinin güçleneceğine yönelik beklentiler ise fiyatlardaki düşüşü kısıtladı.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve Uluslararası Enerji Ajansı geçen hafta yayımlanan aylık petrol piyasası raporlarında, bu yıl küresel petrol talebindeki artış öngörülerini artırmış ve bu artışın önemli bir kısmının Çin'den kaynaklanacağını belirtmişti.

Bu gelişmelerin ışığında yatırımcılar ise çarşamba günü yayımlanacak olan Fed'in toplantı tutanaklarını ve cuma günü açıklanacak ABD çekirdek kişisel tüketim harcaamaları verilerini beklemeye başladı. 

Bu döneme kadar gerçekleşleştirilen yüksek faiz oranlarının, ekonomik büyüme üzerinde ağır bir yük oluşturması ve bunun sonucunda bu yıl ham petrol talebine zarar vermesi beklenirken; Fed'in faiz oranını belirlerken sıklıkla incelediği enflasyon göstergesi olan Kişisel Tüketim Harcamaları'nda ise ocak ayında enflasyonun yavaşladığına dair işaretler aranacak.

Brent petrol, bu gelişmelerin ışığında bugün saat 13:15 itibarıyla %0,81 düşüşle 83,39 seviyesinden işlem görüyor.

REKLAMI KAPAT X