Gümüş Şubat 2021'den sonra en yüksek günlük kazancını sağladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Gümüş Şubat 2021'den sonra en yüksek günlük kazancını sağladı
Doviz.com
04.10.2022 11:08

Gümüş pazartesi günü yaklaşık yüzde 8 yükselerek Şubat 2021'den sonra en yüksek günlük kazancını sağlamış oldu.

Ons gümüş, yeni günde ise 21 dolar seviyesine kadar çıktı. Bugün saat 11:00 itibarıyla yüzde 1,16 artışla 20,94 seviyesinden işlem görüyor.

Gram gümüş, ons gümüşün yükselişinden destek bularak yüzde 1,53 artışla 12,53 seviyesinden işlem görüyor.

Altın/gümüş rasyosu, 2021 yılının mart ayından beri yükselişini sürdürürken, eylül ayında ulaştığı 96 seviyesinden sonra gümüşün belirsiz ekonomik koşullar altından daha iyi performans göstermesi sebebiyle, 81,40 seviyesine kadar indi.

City Index piyasa analisti Fawad Razaqzada, İngiltere Merkez Bankası'nın geçici tahvil alım programı ve ABD imalat PMI verileri nedeniyle gümüşün etkileyici bir yükseliş gerçekleştirdiğini söyledi.

10 yıllık tahvil faizinin yüzde 3,57 seviyesine kadar gerilemesi ve dolar endeksinin yüzde 0,52'lik bir düşüşle 111,05 seviyesine inmesiyle de yatırımcılar yeni bir güvenli liman arayışına girerek değerli metallere yönlendi.

Analistler gümüş fiyatındaki hareketlerin altınla korelasyonu olsa da gümüş fiyatının altınla aynı ölçüde artmadığı için yükselişlerde de daha hızlı hareketler gerçekleşebileceğini belirtiyor.

Gümüşün gelişmiş piyasalarda altına göre nispeten daha düşük bir derinliğe sahip olmasına rağmen, endüstriyel talep artışı gümüş fiyatlarını önemli ölçüde etkiliyor.

Kinesis Money analisti Rupert Rowling, temiz enerjiye geçiş devam ettikçe gümüşün büyük talep görmeye devam edeceğini belirtti.

Gümüşün fiyatı son 20 yılda yaşanan sekiz borsa düzeltmesinin dördünde yükselirken, diğer dört dönemde hisse senetlerinden daha az düştü.

Gümüş, güvenli liman varlığı olarak altından daha düşük performans gösterse de, piyasanın stresli zamanlarında yatırımcıları korumaya yardımcı olmuştur.  Ancak derinliğin altın kadar olmadığı gümüş piyasasındaki oynaklık, bazı yatırımcıların gümüş yatırımından uzak kalmasına sebep olmaktadır. 

REKLAMI KAPAT X