IEA: Rusya petrol ihracatında yeni pazarlar bulmakta zorlanabilir

Okuma Süresi: 2 Dakika
IEA: Rusya petrol ihracatında yeni pazarlar bulmakta zorlanabilir
Doviz.com
15.11.2022 15:44

IEA, Rusya'nın ortalama petrol üretiminin gelecek yıl günde 10 milyon varilin altına düşebileceğini belirterek, "Rusya petrol ihracatında yeni pazarlar bulmakta zorlanabilir." dedi.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), salı günü yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'nın işgalinin ardından geleneksel müşterilerinin çoğunu kaybetmesinden bu yana günde bir milyon varilden fazla petrolü Hindistan, Çin ve Türkiye'ye yönlendirdiğini belirtti.

Ancak bu ülkelere yönelik petrol akışların son dönemde durağanlaşması, Rusya’nın ihracatını daha fazla artıramayacağı yönündeki söylentileri de artırdı.

IEA bir raporunda, "Bu ülkelerin alımlarının sabit kalması halinde, Rusya’nın üretim kesintisi yaşamaması için diğer alıcıların ithalatlarını üç katına çıkararak günde yaklaşık 3,3 milyon varile yükseltmesi gerekiyor." dedi.

IEA ayrıca, "Bunun mümkün olduğunu düşünmüyoruz. Bu sebeple, Rusya'nın mart ayı sonuna kadar günde 2 milyon varile yakın üretim kaybı yaşayabileceğini ve gelecek yıl günde ortalama 9,6 milyon varil üretebileceğini öngörüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Rusya'nın, 2022 yılının ilk 10 ayında günlük ortalama üretimi ise 10,7 milyon varil seviyesindeydi.

Avrupa Birliği (AB) ise, 5 Aralık'ta Rusya'dan ham petrol, 5 Şubat'ta ise petrol ürünlerinin ithalatını yasaklamaya hazırlanıyor.

AB ayrıca, AB bandıralı tankerlerin Rus kargolarını taşımasını engelleyerek, ticarete dahil olan üçüncü taraf gemilere de sigorta dahil denizcilik hizmetlerinin sağlanmasını yasaklamayı planlıyor. Analistler bu hamlenin, Rus petrol akışının Avrupa'dan uzaklaştırılmasına destek sağlayacağını belirtiyor.

Böylelikle bu hamlelerin, sadece Rusya için riskleri artırmakla kalmayarak aynı zamanda alternatif yakıt kaynaklarının kapasitesinin yeterli olmaması sebebiyle, bölge için yeni arz sorunlarını da ortaya çıkarması bekleniyor.

IEA'ya göre, Kremlin'in günde yaklaşık 1,5 milyon varil petrol ve 1 milyon varil ise petrol ürünü için yeni pazar bulması gerekiyor.

REKLAMI KAPAT X