Kahve fiyatları 4 ayda yüzde 40'ya yakın geriledi

Okuma Süresi: 3 Dakika
Kahve fiyatları 4 ayda yüzde 40'ya yakın geriledi
Doviz.com
17 Mart 2026 11:56

Kahve fiyatları Brezilya'daki rekor üretim beklentisi ve küresel talep daralmasıyla sert düşüşe geçti. Uluslararası piyasalarda Ekim 2025'te 4,38 dolar ile zirveyi gören kahvenin libre fiyatı, arz fazlası endişeleri ve nakliye maliyetlerindeki artışın etkisiyle 2,85 dolara kadar geriledi.

Kahvenin libre fiyatı, uluslararası piyasalarda Ekim 2025'te 4,38 dolar olan rekor seviyeyi test etmesinin ardından düşüş eğilimine girdi.

Kahve fiyatları mevsimsel etkiler ve ABD yönetiminin Brezilya'ya yönelik ilave gümrük vergilerini kaldırmasıyla yüzde 36'nın üzerinde geriledi.

Aylık bazda kasım, aralık, ocak ve şubat aylarında düşüş eğilimi sergileyen kahve fiyatları, ABD ve İsrail'in İran'a yönelik saldırılarının ardından tedarik zincirine ilişkin endişelerle sınırlı bir tepki yükselişi göstermişti.

Söz konusu yükseliş, özellikle iklim koşullarının üretim görünümünü desteklemesiyle kalıcı olmadı.

Brezilya'dan beklenen rekor hasat ve Orta Doğu'daki gerilimin tüketim üzerindeki baskısı kahve fiyatlarını aşağı çekmeye devam etti.

Kahvenin libre fiyatı dün yüzde 2,3 gerilemeyle 2,85 dolara kadar çekildi.

Üretim görünümü ve küresel arz dengesi

Dünyanın en büyük robusta kahve üreticisi olan Vietnam'dan yapılan kahve ihracatındaki büyük artış da kahve fiyatlarındaki düşüşte etkili oldu.

Endonezya'da arzın fazla olması ve Vietnam'da ihracatın artması arz fazlalığını ortaya çıkarırken, mevcut durum kahve fiyatlarını baskı altına aldı.

Hava durumu cephesinde ise haberler olumlu devam etti. Brezilya'nın Minas Gerais eyaletinde ve diğer önemli kahve yetiştirme bölgelerinde yağış tahminlerinin toprak nemini korumaya ve mahsul gelişimini desteklemeye yardımcı olacağı belirtildi.

Vadeli işlem ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, Brezilya, Vietnam ve Kolombiya'nın küresel kahve ticaretinin yaklaşık yüzde 60'ını karşıladığına dikkati çekti. Ergezen, özellikle Brezilya'daki hava koşullarının üretim görünümünü iyileştirdiğini belirterek şunları söyledi:

"Geldiğimiz noktada yeniden yağışların görülmesiyle beraber kahve ağaçlarının çiçeklendiğini görüyoruz. Bu da rekoltenin artacağı beklentisini beraberinde getiriyor. Son gelen üretim tahminlerine baktığımız zaman rekolte fazlasına işaret ediyor. Yani üretim fazlasına işaret ediyor"

Tedarik zinciri ve talep tarafındaki yavaşlama

Fiyatların bir süre daha baskı altında kalabileceğini belirten Ergezen, okyanus akıntılarındaki değişimin yağışları beraberinde getirdiğini vurguladı:

"Özellikle okyanustaki akıntıların değişmesi bu sene içinde yağışları da beraberinde getirecekti. Bu da gerçekleşiyor aslında. Böylece rekor üretim beklentileri de var ki önceki rapora göre de üretim tahminlerine göre de üretim fazlası beklentileri artıyor. Bu da kahve tarafında baskıyı getiren en büyük unsur. Buna benzer bir hareketi kakao tarafında da görmüştük ki özellikle burada üretim tarafında, rekolte tarafında hava koşulları nedeniyle ciddi bir azalış olmuştu. Orası da normale döndü. Kahve tarafında bu sene rekoltenin yüksek olacağını ve yüksek rekolte nedeniyle de fiyatların düştüğünü görüyoruz."

Talep tarafındaki düşüşe ve Orta Doğu'daki gerilimin etkilerine değinen Ergezen, lojistik süreçlerdeki aksamaların fiyatlara yansıdığını ifade etti:

"Navlun tarafında fiyatlar artmış durumda, sigorta maliyetleri ciddi artmış durumda. O yüzden de alıcılar bir miktar daha beklemeyi tercih ediyorlar. Böyle olunca da doğal olarak burada talep tarafında da bir yavaşlama ve fiyatlar üzerinde aşağı yönlü bir baskı oluşturduğunu söylememiz mümkün"

Gümrük vergileri ve gelecek dönem beklentileri

Saxo Capital Emtia Strateji Başkanı Ole Hansen ise gümrük vergilerinin kaldırılmasının ve üretim beklentilerinin önemini şu sözlerle açıkladı:

"Brezilya kahvesine uygulanan yüzde 40'lık ek ABD gümrük vergilerinin kasım ortasında kaldırılmasının ardından son zamanlarda 2026 ve 2027 yılları üretim görünümünde önemli bir toparlanma beklentisi ve bu üretim beklentilerinin mevcut hava gelişmelerine bağlı olarak rekor seviyeye ulaşma olasılığıyla fiyatlar son aylarda baskı altına girdi."

İLGİLİ HABER Caffè Nero uyardı: Orta Doğu krizi kahve fiyatlarını artırabilir İngiltere merkezli Caffè Nero, Orta Doğu'daki çatışmalar sonrası artan maliyetlerin kahve fiyatlarında artışa neden olabileceğini açıkladı.
REKLAMI KAPAT X