Kakao fiyatlarında tarihi ayrışma

Okuma Süresi: 2 Dakika
Kakao fiyatlarında tarihi ayrışma
Doviz.com
19.09.2024 11:27

New York'ta işlem gören vadeli kakao kontratları güçlü bir şekilde yükselerek geçen hafta 10 bin doların üzerine çıkarken, Londra kakao kontratları bu ayın başlarında 6 bin 400 doların altına indi.

Çikolata üreticilerinin yüksek kaliteli kakao arayışı, Londra'daki depolarda eski ve düşük kaliteli çekirdeklerin birikmesine ve İngiltere ile ABD arasındaki fiyatlarda nadir görülen bir farklılaşmaya yol açtı.

Financial Times'ın haberine göre geçen ay New York'ta işlem gören vadeli kakao kontratları güçlü bir şekilde yükselerek geçen hafta 10 bin doların üzerine çıkarken, Londra fiyatları düşerek bu ayın başlarında 6 bin 400 doların altına indi. Son günlerdeki satışlara rağmen ABD fiyatları geçen ayın başından bu yana sadece yüzde 3 düşerken, İngiltere kontratındaki düşüş yüzde 16'yı buldu.

Kıtlık etkisi

Her iki piyasada da kakao fiyatları bu yılın başlarında kötü hava koşulları ve hastalıkların dünyadaki kakao çekirdeklerinin üçte ikisinin yetiştirildiği Gana ve Fildişi Sahili'ndeki mahsulü yok etmesi ve hedge fonlarının piyasaya girmesiyle güçlü bir yükseliş göstermişti.

Ancak küresel kıtlık, kakao çekirdeği işleyicileri arasında eski çeşitlerden kaçınırken yüksek kaliteli çekirdekleri güvence altına alma yarışına yol açtı. Hasat edilen çekirdeklerin stokları tükeniyor, ABD'deki stoklar son 15 yılın en düşük seviyesindeyken, Londra'daki depolar da 2021'den bu yana en düşük seviyede.

İngiltere'nin başkenti Londra tarihsel olarak büyük ölçekli kakao alıcılarının pazarı oldu. Ancak borsa verilerine göre ağustos ayı sonunda Londra ICE borsası depolarında tutulan 54 bin 650 metrik ton kakao çekirdeğinin dörtte birinden fazlası üç yıldan daha eski. Üstelik bu eski stokun neredeyse yüzde 80'i, sektörde çikolata yapımı için daha düşük kaliteli olarak görülen Kamerun'da yetiştirilen ve dökme olarak depolanan çekirdeklerden oluşuyor.

REKLAMI KAPAT X