LPG'nin ardından motorine de zam geliyor

Okuma Süresi: 1 Dakika
LPG'nin ardından motorine de zam geliyor
Doviz.com
19.01.2024 09:21

LPG’ye dün gelen zammın ardından yarından itibaren geçerli olacak şekilde motorinde de fiyat artışına gidilmesi bekleniyor.

Yeni yılın ilk günlerinde Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2023’ün ikinci yarısı için açıkladığı Yİ-ÜFE oranı yüzde 25,6 olmuştu. Bu da akaryakıttan alınan ÖTV oranının aynı oranda yükselmesine neden olmuştu.

Akaryakıtta yeni yılın başında uygulanan ÖTV zamlarının ardından ilk hareketlilik ise dün LPG zammıyla başlamıştı.

Buna göre LPG fiyatlarında 44 kuruşluk artışa gidilmişti. Böylelikle İstanbul Avrupa yakasında ortalama LPG fiyatı 19,55 TL’den 20,39 TL’ye çıkmıştı.

Kaynak: Doviz.com – Akaryakıt Fiyatları

LPG zammının ardından ise motorin fiyatlarına 20 Ocak 2024 tarihinden itibaren (00.01) geçerli olacak şekilde 1,15 TL'lik zam gelmesinin beklendiği bildirildi.

Benzin ve LPG grubunda ise herhangi bir fiyat değişikliği bulunmuyor.

Akaryakıt fiyatları nasıl hesaplanıyor?

Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken; Gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç Rafineri satış fiyatı bulunuyor.

Gümrüksüz Rafineri Fiyatı hesaplanırken ise Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilerek, belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor.

REKLAMI KAPAT X