Motorinde indirim bekleniyor

Okuma Süresi: 1 Dakika
Motorinde indirim bekleniyor
Doviz.com
30.10.2023 09:31

Dolar kuru ve brent petroldeki yükselişin etkisiyle akaryakıt fiyatlarına gelen zamlardan sonra motorin fiyatlarına yarından itibaren indirim gelmesi bekleniyor.

Dolar kurunun 28 lira üzerine çıkması ve brent petrolün 90 doları aşmasının ardından son olarak akaryakıt fiyatlarında artışa gidilmişti. Buna göre 17 Ekim tarihinde motorine 2,26 TL, 21 Ekim tarihinde ise benzine 1,46 TL zam yapılmıştı.

Akaryakıt fiyatlarına gelen son zamların ardından ise İstanbul Avrupa yakasında motorinin ortalama litre fiyatı 39,58 TL’den, benzinin litre fiyatı 35,07 TL’den, LPG'nin fiyatı ise 18,72 TL’den satılıyordu. (Diğer il, ilçe ve dağıtım şirketi bazlı güncel fiyatlar ise akaryakıt sekmemizde listeleniyor.)

Akaryakıta gelen zamlar sonrasında sektör kaynaklarının aktardığına göre motorine 31 Ekim saat 00.01 itibarıyla 1,57 TL'lik indirim gelmesi bekleniyor.

Buna göre gerçekleşecek indirimin gece saatleri itibarıyla pompa fiyatlarına da yansıması bekleniyor.

Akaryakıt fiyatları nasıl hesaplanıyor?

Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken; Gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç Rafineri satış fiyatı bulunuyor.

Gümrüksüz Rafineri Fiyatı hesaplanırken ise Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilerek, belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor.

İLGİLİ HABER Türkiye'de elektrikli otomobil sayısı 9 ayda 3,5 katına çıktı Türkiye'de elektrikli otomobil sayısı, yılın ilk 9 aylık döneminde 3,5 katına ulaşarak eylül sonu itibarıyla 51 bin 219'a yükseldi.
REKLAMI KAPAT X