Motorine zam geldi: Benzin zammı da yolda

Okuma Süresi: 2 Dakika
Motorine zam geldi: Benzin zammı da yolda
Doviz.com
10.10.2024 09:00

Motorin fiyatları gece yarısı gelen zam sonrasında benzin fiyatlarının önüne geçti. Benzin fiyatlarına ise yarından itibaren zam gelmesinin beklendiği bildirildi.

Dolar kuru ve brent petrolün güçlü seyri sonrasında akaryakıt fiyatlarında da hareketlilik arttı.

Buna göre, gece saatleri itibarıyla motorin fiyatlarına 0,77 TL’lik zam yapıldı.

Benzin fiyatlarında değişiklik olmazken, bu zam sonrası motorin fiyatları yeniden benzin fiyatlarının üzerine çıktı.

Benzinde zam beklentisi

Öte yandan motorin fiyatlarındaki son zammın ardından benzin fiyatlarına yarından itibaren geçerli olacak şekilde 0,64 TL zam gelmesi bekleniyor.

5 ilde güncel akaryakıt fiyatları

Zammın ardından İstanbul Avrupa yakasında motorinin litresi 43,51 lira, Ankara'da 44 lira, İzmir'de 44,51 lira, Antalya'da 44,95 lira, Diyarbakır'da ise 45,14 lira oldu.

Benzinin litresi de İstanbul Avrupa yakasında 42,93 lira, Ankara'da 43,33 lira, İzmir'de 43,77 lira, Antalya'da 44,21 lira, Diyarbakır'da 44,46 liradan satılmaya devam etti (Diğer il, ilçe ve dağıtım şirketi bazlı güncel fiyatlar ise akaryakıt sekmemizde listeleniyor).

Kaynak: Doviz.com – Akaryakıt Fiyatları

Akaryakıt fiyatları nasıl hesaplanıyor?

Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken; Gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç Rafineri satış fiyatı bulunuyor.

Gümrüksüz Rafineri Fiyatı hesaplanırken ise Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilerek, belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor.

İLGİLİ ANALİZ Savaşın yıl dönümünde Türkiye ve Avrupa'da akaryakıt fiyatları 7 Ekim 2023 tarihinde başlayan İsrail ile Filistin arasındaki savaşın birinci yılı geride kalırken akaryakıt fiyatlarının arttığı gözlemleniyor. Peki akaryakıt fiyatları üzerindeki artışta jeopolitik gerilimler ne kadar etkili? İşte Avrupa ülkeleriyle Türkiye'deki akaryakıt fiyat değişimlerinin kıyaslaması..
REKLAMI KAPAT X