Motorinin ardından benzinde zam bekleniyor

Okuma Süresi: 1 Dakika
Motorinin ardından benzinde zam bekleniyor
Doviz.com
23.01.2024 08:37

Petrol fiyatları ve dolar kurundaki oynaklık, akaryakıtta da hareketliliği artırıyor. Buna göre yarından itibaren geçerli olacak şekilde benzin fiyatlarına zam gelmesi bekleniyor.

Brent petrol ve dolar kurundaki ılımlı yükselişin ortasında son olarak motorine 20 Ocak 2024 tarihinde 1 lira 16 kuruşluk zam gelmişti.

Motorine gelen zammın ardından motorinin litre fiyatı yaklaşık olarak İstanbul’da 40,21 TL’ye, Ankara’da 40,85 TL’ye, İzmir’de 41,14 TL’ye çıkmıştı. (İl, ilçe ve dağıtım şirketi bazlı güncel fiyatlar akaryakıt sekmemizde listeleniyor.)

Motorine gelen son zammın ardından sektör temsilcilerinin aktardığına göre 24 Ocak 2024 tarihinden itibaren (00.01) benzin grubunda 1 lira 46 kuruş fiyat artışı bekleniyor. 

Motorin ve LPG fiyatlarında ise bir değişiklik beklenmiyor.

Akaryakıt fiyatları nasıl hesaplanıyor?

Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken; Gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç Rafineri satış fiyatı bulunuyor.

Gümrüksüz Rafineri Fiyatı hesaplanırken ise Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilerek, belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor.

İLGİLİ HABER ABD, 1,5 yıl aradan sonra ilk kez Rusya'dan petrol aldı ABD, Nisan 2022'den bu yana Rusya'dan ilk defa Kasım 2023'te petrol ithal etti.
REKLAMI KAPAT X