Orta Doğu'da tırmanan gerilim petrol fiyatlarını yükseltti

Okuma Süresi: 2 Dakika
Orta Doğu'da tırmanan gerilim petrol fiyatlarını yükseltti
Doviz.com
02.10.2024 08:46

İsrail'in Lübnan'a karşı başlattığı saldırıya İran'ın büyük bir füze saldırısı düzenleyerek karşılık vermesi ile Orta Doğu'da tırmanan gerilim, bölgesel bir savaşın yaşanacağı endişelerini artırarak petrol fiyatlarındaki yükselişi hızlandırdı.

Brent petrol, salı günü İran saldırısının ardından kısa süreliğine yüzde 5'ten fazla yükseldikten sonra yeni günde varil başına 74,75 dolardan işlem gördü. ABD ham petrolü ise 71 dolar yakınlarından fiyatlandı.

Ham petrolün yükselişi ise Orta Doğu'nun küresel petrol tedarikinin yaklaşık üçte birini oluşturması nedeniyle yatırımcıların en önemli emtialardan biri olan petrolde pozisyonlarını yenilediğini gösterdi.

İsrail ve İran, son olarak yaklaşık bir yıl önce Hamas'a karşı Gazze'de başlayan savaşta karşı karşıya gelmiş ancak petrol üretiminde gerçek kesintiler olmadığı için petroldeki önceki artışlar kısa ömürlü olmuştu.

Dünkü saldırılar sonrasında ise İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Amir Saeid İravani’ye gönderdiği mektupta, füze saldırısının "BM Şartı'nın 51. maddesine göre meşru müdafaa hakkı uyarınca" gerçekleştirildiği belirtildi. Mektupta, İsrail'in yeni bir saldırısı karşısında, hiçbir çekince olmadan İran'ın karşılığının hızlı, kararlı ve çok daha güçlü olacağı uyarısına da yer verildi.

İsrail ise saldırının ağır sonuçları olacağı uyarısında bulunurken, Başbakan Benyamin Netanyahu, “İran büyük bir hata yaptı ve bedelini ödeyecek” ifadelerini kullandı.

İran'ın Kharg Adası ihracat tesislerinin hedef olabileceği ve Tahran’ın "mevcut krizin topyekûn bir savaşa dönüşmesi halinde maliyeti uluslararasılaştırmak için" enerji operasyonlarına saldırabileceği endişesi ise önceki gerilimlere kıyasla petrolde daha net pozisyon ayarlamasına gidilmesine yol açtı.

ANZ Group Holdings analistleri ise konuyla ilgili paylaştıkları bir notta, petroldeki herhangi bir sürekli yükselişin, İsrail'in İran'ın ordusuna, altyapısına veya petrol endüstrisine doğrudan bir saldırı ile karşılık verip vermeyeceğine göre belirleneceğini söyledi.

İLGİLİ HABER Piyasalar hareketlendi: Borsada satış, petrolde alışlar hızlandı Beyaz Saray'dan üst düzey bir yetkilinin İran'ın İsrail'e füze saldırısı yapmaya hazırlandığını aktarması sonrası finans piyasalarındaki hareketlilik arttı.
REKLAMI KAPAT X