Otogazda indirim, motorinde zam bekleniyor

Okuma Süresi: 1 Dakika
Otogazda indirim, motorinde zam bekleniyor
Doviz.com
05.07.2023 09:33

Dolar kuru ve brent petroldeki değişimin ardından yarından itibaren geçerli olmak üzere otogazda indirim, motorinde zam bekleniyor.

Dolar/TL ve brent petroldeki değişimin etkisiyle son olarak benzine 2,11 TL'lik zam uygulanmıştı.

Akaryakıt fiyatlarına gelen son zammın ardından İstanbul Avrupa yakasında motorinin ortalama litre fiyatı 23,95 TL’den, benzinin litre fiyatı ise 26,19 TL’den satılıyordu. (Diğer il, ilçe ve dağıtım şirketi bazlı güncel fiyatlar ise akaryakıt sekmemizde listeleniyor.)

Dolar kurunun 26 lira seviyesinin üzerinde kalması ve bazı büyük petrol üreticilerinin üretimde kesinti kararı alması sonrasında sektör kaynaklarından edinilen bilgiye göre motorin fiyatlarına yarından itibaren zam gelmesi bekleniyor. Otogaz fiyatlarında ise indirim bekleniyor.

Buna göre, 6 Temmuz'dan itibaren (00:01) motorinin litre fiyatında 0,87 TL'lik bir zam uygulanması bekleniyor.

Otogaz grubunda ise yarından itibaren geçerli olmak üzere 0,65 TL indirim bekleniyor.

Akaryakıt fiyatları nasıl hesaplanıyor?

Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken; Gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç Rafineri satış fiyatı bulunuyor.

Gümrüksüz Rafineri Fiyatı hesaplanırken ise, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilerek, belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor.

REKLAMI KAPAT X