Petrol fiyatları resesyon korkularının gündeme gelmesiyle düşüyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Petrol fiyatları resesyon korkularının gündeme gelmesiyle düşüyor
Doviz.com
23.09.2022 13:31

Brent petrol fiyatı, cuma günü resesyon korkuları ve güçlenen ABD doları nedeniyle 90 doların altına düştü, ancak kayıplar Moskova'nın Ukrayna ile savaşında yeni seferberlik kampanyasının ardından arz endişeleri ile sınırlandı.

Brent petrol fiyatı, varil başına 88,68 dolara gerilerken, ABD'nin West Texas Intermediate (WTI) ham petrol vadeli işlemleri de 86 dolar seviyelerine düştü.

CMC Markets analisti Tina Teng, "Büyük merkez bankalarının faiz artırımlarını hızlandırmasının ardından, Rusya-Ukrayna savaşındaki son tırmanışa rağmen, küresel ekonomik durgunluk riski petrol piyasalarındaki arz sorunlarını gölgede bırakıyor" dedi.

Teng, geçen hafta 1984'ten bu yana en düşük seviyeye gerileyen ABD Stratejik Petrol Rezervi'ndeki ham petrole atıfta bulunarak, "Ancak, ABD SPR'sindeki keskin düşüş ve stoklardaki azalma, İran'ın nükleer anlaşması çıkmaza girerken fiziki piyasalarda hala kaçınılmaz bir arz eksikliği sorunu olduğu için petrol fiyatlarını bir noktada desteklemeye devam edebilir" dedi.

ABD Merkez Bankası'nın çarşamba günü üçüncü kez 75 baz puanlık yüksek bir faiz artışına gitmesinin ardından, dünya genelindeki merkez bankaları da faiz oranlarını arttırarak ekonomik yavaşlama riskini arttırdı. 

OANDA'nın kıdemli piyasa analistlerinden Edward Moya, "Enerji tüccarları hala kıtlıklara karşı savunmasız olan kötüleşen talep görünümüyle boğuşurken ham petrol fiyatları dalgalı seyrini sürdürüyor" dedi.

"Arz riskleri ve sıkı piyasa koşulları petrole 80 dolar seviyesinin üzerinde bir miktar destek verecektir, ancak küresel bir resesyona doğru daha hızlı bir düşüş fiyatları ağır tutacaktır."

REKLAMI KAPAT X