Petrol fiyatları son 3 ayın en düşük seviyesinde

Okuma Süresi: 2 Dakika
Petrol fiyatları son 3 ayın en düşük seviyesinde
Doviz.com
08.11.2023 14:33

Brent petrol, arz yönlü endişelerle 90 doların üzerine çıkmasının ardından geri çekilmesini hızlandırarak son 3 aylık kazançlarını geri verdi.

Brent petrolün varil fiyatı TSİ 14.15 itibarıyla uluslararası piyasalarda %0,73 düşüşle 81,13 dolardan işlem gördü. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varil fiyatı da 0,85 düşüşle 76,91 dolardan alıcı buldu.

Her iki petrol türü de bu son düşüşle birlikte 24 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyesinden fiyatlandı.

ING analistleri Warren Patterson ve Ewa Manthey ise müşterilerine gönderdikleri bir notta, arz yönlü tedirginliklerin gevşemesinin fiyatlardaki geri çekilmeye katkı sağladığını söyledi.

Reuters haber ajansına konuşan piyasa kaynakları da son olarak ABD ham petrol stoklarının geçen hafta yaklaşık 12 milyon varil arttığını belirtti.

ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) ise resmi haftalık stok verilerinin açıklanmasının 13 Kasım haftasına ertelendiğini ancak Amerika Birleşik Devletleri'nde bu yıl ham petrol üretiminin daha önce beklenenden biraz daha fazla artmasının ve talebin düşmesinin beklendiğini paylaştı.

EIA ayrıca Venezuela'nın ham petrol üretiminin ABD yaptırımlarının hafiflemesiyle 2024 yılı sonuna kadar günlük 200.000 varil artarak ortalama 900.000 varile çıkacağını tahmin etti.

İLGİLİ MAKALE Petrol rafinerileri ne yapar?: Dünyanın en büyük 8 petrol rafinerisi Petrol rafinerileri ne yapar?: Dünyanın en büyük 8 petrol rafinerisi

Goldman Sachs analistleri de Nisan 2023'ten bu yana günde 2 milyon varillik üretim kesintisi açıklayan altı OPEC ülkesinin deniz yoluyla net petrol ihracatında önemli bir gerileme olmadığını belirterek, arz sıkışıklığı endişelerini hafifletti.

Petrol fiyatları üzerindeki baskıyı arttıran bir diğer unsur da ABD dolarının son zamanlardaki düşük seviyelerinden toparlanma göstermesi oldu. Bu durum, petrolü diğer para birimlerine sahip alıcılar için daha pahalı hale getirdi ve fiyatlardaki düşüşü destekledi.

Buna göre dolar endeksi 3 Kasım tarihinde 104,91 seviyesine indikten sonra bugün 105,60 seviyesinden fiyatlanıyor.

Güncel akaryakıt fiyatları  (8 Kasım 2023)

Brent petrolün 80 dolara gerilemesi sonrasında ise benzin ve motorin fiyatlarında herhangi bir indirim haberi olup olmadığı vatandaşlar tarafından oldukça merak edilmeye başlandı.

Buna göre 8 Kasım itibarıyla akaryakıt fiyatlarında henüz bir indirim haberi bulunmuyor.

Akaryakıtta son olarak motorine 1 lira 56 kuruş, benzine ise 0,65 kuruş indirim gerçekleştirilmişti.

Gerçekleşen indirimlerin ardından İstanbul Avrupa yakasında;

📌 Motorinin litre fiyatı 38,02 liradan,

📌 Benzinin litre fiyatı 34,50 liradan,

📌 LPG'nin litre fiyatı ise 18,72 liradan satılmaya başlanmıştı.

İstanbul Avrupa yakasında 8 Kasım itibarıyla dağıtım şirketi bazlı akaryakıt fiyatları ise şöyle listelendi:

Kaynak: Doviz.com – Akaryakıt Fiyatları

İLGİLİ HABER Goldman, İsrail-Filistin geriliminin petrol fiyatlarına olası etkisini değerlendirdi Goldman Sachs, İsrail'deki çatışmaların ardından brent petrolün varil fiyatına ilişkin Haziran 2024'e kadar 100 dolarlık tahminini koruduğunu açıkladı.
REKLAMI KAPAT X